woensdag 25 augustus 2021

rubriek: ,

Vakantieverhalen tot leven brengen

We zijn terug op de TSO! Binnen een paar weken zijn in heel Nederland alle scholen weer begonnen. Daarmee ook de TSO. Alle kinderen hebben een zomervakantie gehad. Geen kind heeft dezelfde ervaringen opgedaan. Allen hebben ze hun eigen verhaal en hun eigen herinneringen gemaakt.

Vakantieverhalen vertellen

Het is leuk om de kinderen hun vakantieverhaal te laten vertellen, maar praktisch gezien niet altijd mogelijk. Wil je de kinderen tijdens de TSO ruimte geven aan de vakantieverhalen, gebruik dan eens onderstaand spelidee. Natuurlijk is dit spelidee ook te gebruiken in de klas of tijdens de BSO. 

Wie, Wat, Waar?

Maak op een A4 blaadje 3 kolommen. Bovenaan de kolom staan de woorden; “wie”, “wat”, “waar”. Alle kinderen mogen hun mooiste herinnering in 3 woorden opschrijven. Wie was daar de belangrijkste persoon, wat deden jullie en waar was het? De woorden worden door het kind zelf gekozen. Het kan zijn dat het ene kind een persoon kiest bij de kolom wie, waar een ander Mickey Mouse invult. Of bij de kolom waar; zwembad, Oostenrijk, tuin. Alles kan en mag. 

Samenvatten

Zijn alle vakantie ervaringen opgeschreven? Dan is het nu de kunst om dit samen te vatten tot een nieuw vakantieverhaal. De namen die onder de kolom “wie” staan, zijn de hoofdrolspelers van het nieuwe verhaal. In de kolom “wat”, zal een combinatie geschreven worden van verschillende activiteiten. Misschien past dit toevallig goed bij elkaar of vraagt dit creativiteit van de groep om dit samen te voegen. Ook hier telt, alles kan samen en door elkaar. Bij de kolom “waar”, wordt duidelijk waar het nieuwe vakantieverhaal zich afspeelt.

En dan komt het verhaal tot leven

Bedenk met de kinderen hoe je het verhaal tot leven kunt laten komen. Laat de kinderen zelf bedenken hoe ze dit zouden kunnen doen. Inspiratie nodig? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het volgende:

  • Kies een plek waar het verhaal met spelmaterialen kan worden neergezet. Laat de kinderen op hun eigen manier het verhaal nabouwen. Combineer spelmateriaal, kosteloze materialen en bijvoorbeeld knutselmateriaal om kinderen op hun eigen manier een stukje te kunnen laten vertellen.
  • Schrijf samen een verhaal en maak hierbij tekeningen.
  • Schrijf een script en speel samen een rollenspel.

Werk samen en geef elkaar de ruimte

Alle kinderen hebben een stukje van hun eigen beleving toegevoegd aan het verhaal. Dit maakt ook dat het soms lastig is om hun eigen verhaal samen te voegen met dat van een ander. Het helpt deze kinderen wanneer er duidelijke afspraken en regels zijn. Overleg met elkaar wat fijn is voor iedereen. Maak een plan en spreek met elkaar af hoe je het gaat doen. Alle kinderen zullen dit spel op hun eigen manier invulling willen geven. Voor het ene kind is het fijn om zijn eigen persoon te creëren. Terwijl een ander graag de ingrediënten van een ander gebruikt en alles gemakkelijk samenvoegt. 

Zijn jullie de winnaar?

Is dit een passende activiteit jouw groep en hebben jullie een nieuw vakantie verhaal? Dan kun je meedoen aan onze winactie. Ik ontvang graag foto’s van het eindresultaat en een foto van de ingevulde lijst met woorden (Stuur deze voor 30 september per mail naar info@kijkopspel.nl). De foto’s kunnen we gebruiken op onze website en op onze Social Media kanalen.

De beste inzending ontvangt een leuk cadeautje voor alle kinderen!