woensdag 28 juli 2021

rubriek: ,

De Steenbok

Op een hoge rots van roestbruin marmer dat op het schoolplein ter vermaak van de kinderen is neergezet zit Coralijn kaarsrecht op. ‘Hey Steenbok!’ begroet ik haar. Ze lacht. ‘Ik ben ook echt een steenbok,’ zegt ze met pretlichtjes in haar ogen.

‘Wanneer ben je jarig dan?’

‘28 December.’

‘Ja, dan ben je inderdaad een steenbok.’

Ik denk aan een vriend die 29 December jarig is en die ook echt leek op een steenbok.

‘Hou je ook zo veel van klimmen dan?’

‘Ja, heel veel! Ik klim elke dag in de Vondeltuin.’

‘Ben je wel eens naar zo’n klimwand geweest?’

‘Ja, dat kreeg ik voor mijn verjaardag.’

‘Mijn broertje is ook een steenbok.’ ‘Echt? Wanneer is hij jarig dan?’

’12 Januari.’ ‘Ja,’ beaam ik, ‘ook een echte steenbok.’

‘Ik heb mijn broertje laatst gered toen hij vast kwam te zitten in een boom. Ik kon op een tak gaan staan en heb toen de takken weggeduwd waar hij tussen ingeklemd zat. Toen hoefde de brandweer niet langs te komen.’

‘Wat fantastisch. Erg knap van je!’ Ik klom als kind ook altijd in de bomen van het Vondelpark, herinner ik mij hardop.

‘Ben jij ook een steenbok dan?’

‘Nee, boogschutter, maar die kunnen wel heel hard rennen.’

Ze knikt bedachtzaam.

Stiekem hoop ik dat ze geen Alpinist wordt. Maar ik neem aan dat de Astrologie niet zo letterlijk genomen moet worden? Waarschijnlijk moeten we meer denken in de richting van de ambitie om de maatschappelijke ladder te beklimmen of zoiets?

De volgende dag zit zij er weer. Ik ben toch benieuwd wat zij wil worden later.