zondag 20 juni 2021

rubriek: ,

Peulvruchten

Het grote roze vak in de Schijf van Vijf bestaat uit voeding die veel eiwitten bevat. Ook peulvruchten en noten horen daarbij. Het zou mooi zijn als iedereen wat meer plantaardig eet. Dat is goed voor jezelf en goed voor het milieu. 

Peulvruchten zijn gezond, goedkoop en het is makkelijk om ze altijd in je voorraadkast te hebben.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn zaden uit peulen. Bijvoorbeeld witte, bruine en zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten en kapucijners, linzen en sojabonen. Leuk weetje: pinda is ook een peulvrucht, die als enige rauw wordt gegeten en vaak tot noten wordt gerekend omdat ze daar meer op lijkt.

En ook: doperwten, tuinbonen, sperziebonen en peultjes zijn officieel peulvruchten, maar worden tot groenten gerekend, omdat ze daar meer op lijken.

Gezond

In peulvruchten zitten eiwitten en vezels en ook ijzer en vitamines. Dat is gezond en goed voor onder andere je weerstand, stoelgang en cholesterol.

Schijf van Vijf

Het advies is om minstens 1 keer per week peulvruchten te eten. De meeste peulvruchten zijn kant-en-klaar te koop in glas of blik en sommige soorten kun je ook gedroogd kopen. Beide vormen zijn even gezond. Als je het echt goed wilt doen, dan let je bij een blik nog even op het zout: als er minder dan 0,5 gram zout per 100 gram in zit, dan is het prima. Afspoelen helpt ook om niet te veel zout te eten.

Recepten

Het bekendste gerecht met peulvruchten is denk ik chili con (met) of sin (zonder) carne (vlees) met bonen. Of nee, nog bekender is de erwtensoep. Die wordt namelijk gemaakt van spliterwten en dat is ook een peulvrucht.

In Mexicaanse gerechten zoals taco en tortilla zitten vaak zwarte bonen of kidneybonen. Maar je kunt nog veel meer doen met peulvruchten. Linzen zijn bijvoorbeeld lekker in een salade. Heb je meteen een maaltijdsalade. Of bonen als vulling voor een wrap. 

Bonen op je bord eten

Peulvruchten zijn misschien niet zo heel bekend. Begin daarom een gesprek met de kinderen over peulvruchten. De eerste vraag is of de kinderen wel eens van peulvruchten hebben gehoord en soorten kunnen noemen. De tweede vraag of ze wel eens peulvruchten hebben gegeten.

Als er een computer in de buurt is, ga dan naar Recepten met peulvruchten. Zoek met de kinderen een lekker recept. Geef ze een blanco kaartje en laat ze daarop schrijven wat ze thuis zouden samen met hun ouders willen maken. Misschien een salade of een wrap? Vraag volgende week of het gelukt is. Het lekkerste recept mag misschien wel in de nieuwsbrief van school komen.

Meer lezen?