zondag 20 juni 2021

rubriek: ,

Pas op: de eikenprocessierups is weer actief

Eikenbomen die vol zitten met witte spinsels rondom de takken. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de eikenprocessierups. Ongevaarlijk, totdat je in aanraking komt met de brandharen van deze rups. Deze haren – die met het blote oog niet zichtbaar zijn – kunnen irritatie van de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Niet voor niets waarschuwen onze instructeurs deze periode extra voor deze rups. De piek van overlast wordt dit jaar in juli verwacht. Wat moet je doen als je in contact komt met de eikenprocessierups?

Waar komen ze voor?

Was het voorheen nog voornamelijk een probleem in het zuiden en oosten van het land, tegenwoordig wordt de processierups ook steeds vaker gesignaleerd in het westen van het land. Door een veranderend klimaat rukken eikenprocessierups en –vlinder steeds verder naar het noorden op. De gemeente Amsterdam neemt preventief maatregelen om de eikenprocessierups te bestrijden. De processierups zit veelal in zomereiken in bosrijke omgevingen.

Mogelijke verschijnselen

Ben jij of je kind in aanraking gekomen met de eikenprocessierups? Dan zijn bultjes, rode ogen en (heftige) jeuk mogelijke verschijnselen. Soms lijken de klachten op een verkoudheid, zoals een loopneus, hoesten en moeilijk kunnen slikken. Het kan echter nog erger: sommige mensen moeten overgeven of hebben last van duizeligheid en voelen zich niet lekker.

Wat moet je doen?

Heb jij last van bovenstaande verschijnselen of heeft je kind klachten?

  • Trek dan de kleding waar de haren in zitten uit en was deze het liefst op 60 graden.
  • Spoel de huid of ogen goed met lauw water en strip de huid waar de haren zitten eventueel met plakband of kleefpleister. Dit doe je door de kant met plak op je huid te plakken en er vervolgens af te trekken.
  • Heb je last van hevige jeuk? Ga dan NIET krabben of wrijven, zo voorkom je dat de brandharen zich verspreiden. Crème met menthol, aloë vera of calendula kan eventueel verlichting geven.

In de meeste gevallen ben je binnen twee weken van je klachten af. Bel bij een hevige allergische reactie altijd 112! Heb je last van oogklachten, raadpleeg dan de oogarts. 

Klachten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om niet in de buurt te komen van bomen waarin je het witte spinsel ziet zitten. Waarschuw ook je kinderen hiervoor. Met name in de maanden mei, juni en juli is de eikenprocessierups actief. Loop je door het bos of rij je langs wegen waar de rupsen zitten? Bedek dan goed je hals, armen en benen. Zitten de eikenprocessierupsen in je eigen tuin? Laat deze dan professioneel bestrijden door een ervaren bedrijf want hoe vaker je in contact komt met de rups, hoe vervelender de klachten worden.