woensdag 28 april 2021

rubriek: ,

Noten

Het grote roze vak in de Schijf van Vijf bestaat uit voeding die veel eiwitten bevat. Denk aan vlees en vis en ei en zuivel, maar ook peulvruchten en noten. Het zou mooi zijn als iedereen wat meer plantaardig en wat minder vlees eet. Dat is goed voor jezelf en voor het milieu.
Over noten wil ik iets meer vertellen.

Gezond

In noten zitten eiwitten, maar ook ijzer en vitamine B1 en B12 en vitamine E. Dat is gezond en zeker goed als je weinig vlees eet. Er zit ook veel onverzadigd vet in, dat is een goede soort vet voor je hart. Noten bevatten ook veel calorieën, dat is handig om te weten.

Schijf van Vijf

Alle ongezouten noten staan in de Schijf van Vijf en zijn dus gezond. Het advies is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Ook kun je 1 dag in de week noten in plaats van vlees of vis eten. Of neem eens een pure notenpasta op je brood.

Allergie

Sommige kinderen hebben een notenallergie. Ze kunnen een ernstige of lichte reactie hebben op noten. Advies is om baby’s al heel vroeg (roer)ei en pinda(kaas) en noten(pasta) te geven, zodat ze er juist tolerantie voor opbouwen. Ook als je maar een lichte reactie hebt op noten is het misschien beter ze toch regelmatig te eten, omdat de reactie misschien erger wordt als je het lang niet gegeten hebt.

Groeien

Noten groeien aan bomen. De noot is de droge vrucht in een harde dop. Misschien ken je iemand die een walnotenboom in de tuin heeft. Ook hazelnoten groeien in Nederland, de boom heet een hazelaar. Andere noten groeien meer in warme landen, bijvoorbeeld cashewnoten, amandelen, pecannoten, paranoten of pistachenoten.

Noten Lezen Spel

Misschien denk je bij noten helemaal niet aan eten, maar aan muzieknoten, do re mi fa sol la ti do. De meeste kinderen eten niet elke dag noten. Daarom een klein spelletje met noten in de hoofdrol.

Vraag eerst of er kinderen zijn die allergisch zijn voor noten. Welke noten mogen ze niet? Wat merken ze als ze het toch zouden eten? En hoe is dat, om geen noten te mogen eten?

Vraag dan of de kinderen thuis of op school plaatjes willen zoeken van verschillende soorten noten. Laat ze daarna een tekening maken van een notenbalk. In plaats van muzieknoten plakken ze plaatjes van noten erop. Of ze tekenen de noten op de balk. Of, nog leuker, ze nemen een handje noten mee van thuis, in de broodtrommel, en leggen die op de notenbalk. Kan iemand een liedje zingen? Daarna lekker opeten.

Kinderen die allergisch zijn voor noten kunnen hetzelfde doen met klein fruit zoals bessen.