zaterdag 16 januari 2021

rubriek: , ,

Volkoren

Brood, graanproducten en aardappelen. Zo heet het grote oranje gekleurde vak van de Schijf van Vijf. Ze hadden het vak ook bruin kunnen kleuren, want het gaat over volkoren granen en volkoren is bruin. Maar oranje is ook een mooie kleur.

Vezels en vitamines


Volkoren granen bevatten vezels en vitamines. Vezels zijn gezond. Als je 3 sneden volkorenbrood per dag eet heb je al minder kans om later ziek te worden. En je kunt makkelijker poepen als je er ook goed bij drinkt. Er zitten B vitamines in en ijzer waar je fit en sterk van wordt.

Volkoren


Volkoren is pas volkoren als er volkoren op staat. Dat betekent dat heel donkerbruin brood nog geen volkoren hoeft te zijn. En dat iets lichter bruin brood soms best volkoren kan zijn. Het gaat erom dat de hele graankorrel (meestal wel fijn gemaakt) gebruikt is, dán mag iets volkoren heten. Dat geldt voor volkorenbrood, maar ook voor volkoren crackers, volkorenpasta of zilvervliesrijst.
Ga bij het boodschappen doen maar eens op zoek naar het woordje ‘volkoren’ op brood of spaghetti. (Tip voor kinderen: leg het ‘volkoren’ eten stiekem in het winkelkarretje van je vader of moeder en als ze het thuis ontdekken en proeven hoe lekker het is, zeg je trots dat JIJ dat gedaan hebt.)

Schijf van Vijf


In de Schijf van Vijf staan volkorenbrood en volkorenbolletjes. Ook havermout, muesli en andere ontbijtgranen zijn gezond, als er geen suiker aan toegevoegd is. Krokante muesli, waar veel honing of suiker in zit, is minder gezond. Je kunt muesli ook zelf maken van graanvlokken en rozijnen of ander gedroogd fruit en noten. Alles wat ‘wit’ is kun je beter niet nemen.

Mee naar school


Geef eens een yoghurt-to-go beker cadeau. Daarin doe je yoghurt en in een apart bakje muesli. Leuk en lekker en eens wat anders dan brood mee naar school.

Spel: Volkoren moet je horen


Veel kinderen (en hun ouders) weten niet dat volkoren gezond is. Daarom een klein spelletje met volkoren in de hoofdrol.
Geef de kinderen tekenpapier en verschillende bruine kleurpotloden.
Nodig ze uit om een groot bord te tekenen met daarop een snee brood, macaroni en spaghetti.
Laat ze de tekening inkleuren alsof het volkoren is.
Als de tekening af is mogen ze er dit rijmpje bij schrijven en de tekening mee naar huis nemen:

Knoop in je oren
Dit is volkoren
Hier gaan de vezels
Dus niet verloren