Kind in nood? Controleer de vitale functies en volg de ABC-methode
Als je op school een ernstig ongeval meemaakt waar een kind bij betrokken is dan is de kans groot dat je in paniek raakt. Vaak wordt deze paniek deels veroorzaakt door de schrik en dat je niet weet wat je moet doen. Misschien verstijf je, of wil je vluchten uit de situatie. Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die door je lijf giert. Maar wat kan je doen als er echt snel hulp verleent moet worden in een noodsituatie? De ABC-methode biedt in zo’n situatie houvast en ik zal in dit blog uitleggen wat deze methode inhoudt.
Eerste hulp verlenen
Weet je niet wat je moet doen als een kind net een ernstig ongeval heeft gehad? Volg dan de drie stappen van de ABC-methode. De kans is dan een stuk kleiner dat je ernstig letsel mist. Het principe van de ABC-methode is namelijk gebaseerd op het “treat first what kills first” principe. Dit houdt in dat je als eerst de levensbedreigende zaken controleert en daarna de minder acute letsels, zodat je niets belangrijks over het hoofd kan zien. Kan het kind nog ademen? En hoe ademt het kind? Zo ga je de vitale functies af, zodat je verdere schade kunt beperken als eerstehulpverlener. De vitale functies zijn van levensbelang. Bij uitval van één van de functies, zullen ook de andere functies uitvallen. Deze vitale functies kun je makkelijk onthouden door een handig ezelsbruggetje, namelijk ABC:
A = Ademhaling
B = Bewustzijn
C = Circulatie
A staat voor Ademhaling
Zuurstof is een must om in leven te blijven. Controleer daarom eerst de ademhaling van het kind. Luister bij de mond van het kind en kijk of de buik en borstkas op en neer gaan. Doe dit gedurende 10 seconden. Een volwassene ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut, bij een kind ligt de ademfrequentie iets hoger. Voor baby’s ligt de ademfrequentie zelfs een stuk hoger.
B staat voor Bewustzijn
Reageert het kind op jouw aanwezigheid of niet? Controleer het bewustzijn door het kind aan te spreken. Er zijn twee soorten bewustzijn: het normaal bewustzijn en het (verminderd) gestoord bewustzijn. Komt er geen reactie wanneer je het kind aanspreekt, leg dan je handen op de schouders en schud de schouders licht. Geen reacctie? Er is dan sprake van een (verminderd) gestoord bewustzijn.
C staat voor Circulatie
Tot slot is de circulatie (bloedsomloop) van groot belang. Een kind heeft 800cc bloed in zijn lichaam. Bij volwassenen is dit ongeveer 5 liter, veel meer dus. Het hart pompt dit bloed door het hele lichaam (circulatie). Stopt de circulatie, dan verlies je het bewustzijn. De hoeveelheid bloed die een kind verliest voordat hij het bewustzijn verliest, is dan ook vele malen kleiner dan bij een volwassene.
Bel bij twijfel altijd 112
Zodra één van de vitale functies het opgeeft, is het leven van het slachtoffer in gevaar: er is een acuut dreigende situatie ontstaan. In deze situatie is professionele Eerste Hulp met spoed vereist. Bel 112. Ook bij twijfel bel je 112. Zet je telefoon op de luidspreker. Bij de noodcentrale kunnen ze je begeleiden en tips geven hoe te handelen. Indien nodig zal de noodcentrale je doorverwijzen naar de huisartsenpost.