vrijdag 2 oktober 2020

rubriek: ,

Chantal Gooijer, columnist kinder-EHBO

Ik ben Chantal Gooijer, oprichter van EHBO Bureau sinds augustus 2014. De geboorte van mijn dochter heeft mij geïnspireerd om EHBO Bureau te starten. De zorg voor een kwetsbaar klein mensje doet je kwetsbaar voelen. Op een dag kreeg ze het opeens heel erg benauwd en ik raakte in paniek. Wat moet ik doen? Is dit een 112-situatie of kan ik het zelf oplossen? Ik besefte meer dan ooit dat ik verantwoordelijk ben voor haar veiligheid. Nu help ik andere ouders en verzorgers wat te doen bij een ongeval met baby en kind.

EHBO Bureau


EHBO Bureau richt zich specifiek op EHBO toegepast op baby’s en kinderen. Samen met een team van gecertificeerde instructeurs leiden wij ouders en verzorgers op door heel Nederland. Wij geven EHBO-cursussen (online en offline), trainingen op maat, op verschillende locaties. Bijvoorbeeld bij mensen thuis of op een gewenste locatie, die samen met familie en vrienden willen leren. Maar ook EHAK-cursussen bij kinderdagverblijven, scholen en op verschillende locaties in de randstad.

Veiligheid


Wat is veilig opgroeien? Is dat het kind weghouden van de gevaarlijke omgeving? In sommige gevallen is dat het advies. Wij streven er naar om kinderen zelf te laten ontdekken en de ruimte te geven, want zij leren door vallen en opstaan, ontwikkelen hun motorische vaardigheden en leren hun eigen fysieke grenzen kennen. Als verzorger is het de uitdaging om kinderen de ruimte geven om fouten te maken. Er niet bovenop te zitten. Zodat de kinderen zelfverzekerder zijn over hun lijf en wat ze kunnen. Dus niet alleen: “Nee, dat mag niet”, of, “pas op, kijk uit”. Maar meer van: “probeer het maar en hoe zou je dit op een veilige manier kunnen doen?” Om die ruimte te kunnen bieden als ouder en verzorger, heb je kennis nodig van EHBO. Wij geven praktische handvatten over hoe je met een ongeval omgaat, hoe je de meest voorkomende ongevallen kan voorkomen en wat je moet doen als er wél iets gebeurt. Op deze manier zijn cursisten goed voorbereid en zelfverzekerder over hoe zij een kind kunnen helpen.

Veiligheid en de TSO


Wij zijn betrokken bij de TSO in Waterland. Mijn dochter luncht elke dag mee. Een ongeluk zit bij een (grote) groep kinderen natuurlijk in een klein hoekje. Met mijn columns hoop ik inzicht te geven in verschillende ongevalssituaties, zodat de tso-medewerker weer even een opfrissertje krijgt over bepaalde risico’s. Hoe je moet handelen bij een ongeval en hoe je een ander kan helpen. Het elkaar helpen is een vaardigheid die jonge kinderen al snel kunnen leren en waar de TSO-medewerker ook een rol in kan spelen. Naar elkaar omkijken is de start van alle EHBO.