Gezond
Als ik patiënten vraag of ze gezond eten antwoorden sommigen dat ze ‘altijd verse groenten eten’. Groenten zijn inderdaad gezond, als onderdeel van een gevarieerde voeding. Groenten leveren weinig calorieën en veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, vitamines (o.a. foliumzuur) en mineralen (o.a. ijzer). Dat is goed voor je darmen en goed voor je weerstand, juist nu.
Kleur
Behalve gezond zijn groenten ook kleurrijk. Probeer maar eens groenten te bedenken in alle kleuren van de regenboog (ezelsbrug: ROGGBIV). Rode biet, Oranje wortel, Gele mais, Groene broccoli, Blauwe (oei nou wordt het moeilijk, help!), Indigo (±) aubergine en Violette rode kool. Maar misschien weten kinderen andere voorbeelden te noemen. Soms helpt de naam: Rode biet en Witte witlof, Witte kool en Rode kool (die dus niet echt rood is), Witte bonen en Bruine bonen en Zwarte bonen.
Schijf van Vijf
Groenten vormen samen met fruit een groot vak in de Schijf van Vijf. Verse groenten zijn altijd goed. Ook voorgesneden groenten staan in de Schijf van Vijf. Eet die wel liefst op de dag van aankoop. Diepvriesgroenten of groenten in pot of blik zijn ook gezond, maar officieel alleen als er geen zout of suiker aan toegevoegd is. De meeste diepvriesgroenten zijn inderdaad ongezouten, maar de meeste groenten in pot of blik bevatten zout en soms suiker.
Boodschappen
Voor schoolgaande kinderen tot 9 jaar is het advies 100 tot 150 gram groenten per dag te eten. Van 9 tot 13 jaar is dat 150 tot 200 gram, voor volwassenen is het advies 250 gram groenten per dag.
Tip: voor je boodschappenlijstje doe je het aantal huisgenoten maal 200 (ik neem het gemiddelde) en zoveel groenten koop je per dag. Mag dus ook uit diepvries (of pot) zijn. Vergeet de snackgroenten niet, want daarmee kun je de groenten mooi verdelen over de dag. Nice to know: één snoeptomaatje weegt al gauw 15 gram, een snackwortel 10 of 15 gram. Een snackpaprika of een snack-komkommer weegt ongeveer 25 gram.
Bewaren
Na de boodschappen kun je de meeste groenten bewaren in het groentevak van de koelkast. Tomaat, paprika en komkommer kun je beter niet in de koelkast leggen want dan krijg je ‘koudebederf’ en wordt de smaak minder lekker. Bewaar die liefst op een koele plek buiten de koelkast of nog beter… eet het meteen op!
Smakelijk eten!