vrijdag 3 april 2020

rubriek: , , ,

Samen sterk tijdens de coronacrisis


Er was eens, lang geleden, een film die mij inspireerde. Een film die het verhaal vertelde van een moedige man die zich met ziel en zaligheid inzette voor de kinderen in zijn klas. Ik dacht: "Als ik nu toch overblijfmedewerkers zou kunnen inspireren om zich zó in te zetten voor de TSO en hun overblijfkinderen… zodat zij samen het leven van elk overblijfkind zouden versterken." Zo begon ik mijn missie: Een fijne TSO voor alle kinderen in Nederland. En nu blijkt het motto ook toepasbaar op de tso-teams die nu thuis zijn.

Het motto van Ron Clark voor zijn klas, paste ik aan voor TSO:


Wij zijn één (klas) TSO
Wij zorgen voor elkaar
Wij hebben respect voor elkaar, zodat we een fijne (schooltijd) overblijftijd hebben!

Wij zijn één TSO!


Nu is het moment om elkaar vast te houden, dan maar digitaal. Veel tso-teams hebben al een WhatsApp groep. Je kunt met meerdere mensen in die groep gelijktijdig beeldbellen, hoe leuk is dat!

Voor veel vrijwillige overblijfmedewerkers was contact met andere volwassenen en kinderen een belangrijke reden om het vrijwilligerswerk te doen. Nu wij elkaar langere tijd niet treffen op school, is het een uitdaging om op een andere manier als team samen te komen. Bellen jullie elkaar wekelijk even om te horen hoe het gaat met de ander? Hebben jullie samen al koffie (of een wijntje;-) gedronken via WhatsApp of Zoom? Zó blijf je één team!

Wij zorgen voor elkaar


De sympathieke senioren-uurtjes die de supermarkten in het leven hebben geroepen zijn misschien niet voor iedere senior een uitkomst. Deze senioren blijven dan toch afhankelijk van de hulp van anderen. Heb jij al gebeld met je collega om te vragen of je dat verse broodje of visje zal langsbrengen? Ik vind je lief!

Wij hebben respect voor elkaar, zodat we een fijne overblijftijd hebben!


Geef elkaar een beetje de ruimte. Iedereen moet wennen aan de situatie en we moeten onszelf ook weer een beetje uitvinden. Stel vragen in plaats van je mening te geven. Probeer elkaar te begrijpen, dan houden we het veel langer vol.

Inspiratie delen


Samen naar dezelfde film kijken, of hetzelfde boek lezen, daar hoef je niet voor naast elkaar te zitten. Je kunt elkaar wel vertellen wat je ervan vond.

Kijktip: The Ron Clark Story op Youtube
Lees/luistertip: Lastige kinderen? Heb jij even geluk! van Berthold Gunster op Youtube

Heb jij een mooie kijk- luister- of leestip?


Mail of bel hem door! Dan maken we een mooi inspiratielijstje. We hebben nu extra tijd om ervan te genieten: redactie@overblijf-magazine.nl

Klaar voor de tso-tijd ná Corona?


Nu de wereld op zijn kop staat en de TSO stil staat, is het denk ik het geschikte moment om te overdenken hoe je straks weer verder wilt gaan. Misschien is er nu wel nóg meer tijd dan eerst om een team te zijn of te worden ;-) Hoe fantastisch zou het zijn om na deze crisis samen te weten hoe jullie het overblijven willen organiseren op zo’n manier dat het écht fijn overblijven is voor iedereen?!

Sterkte in deze onzekere tijden. Ik hoop je in betere tijden weer te zien!