woensdag 22 april 2020

rubriek:

Mijn TSO in Coronatijd

Op 16 maart sloten de basisscholen hun deuren


Dus stopte op mijn school ook de TSO. Deze maandagochtend kon ik, als TSO-coördinator, nog allerlei zaken regelen. Een mail naar alle ouders, opruimen van de koelkast, ophalen van de administratie. Natuurlijk contact gezocht met alle medewerkers om door te geven dat ze voorlopig niet kunnen komen werken. Gevraagd hoe het me ze ging. Succes. In sommige gevallen: sterkte.

Hierna was 't stil


Eventjes, want al snel ving ik signalen op dat er vanuit de leerkrachten behoefte was aan ondersteuning tijdens de lunch. Iedere dag werden er op school 5 tot 12 leerlingen opgevangen. Kinderen van ouders met vitale beroepen en met een minder fijne of onveilige thuissituatie. Het overblijven deden de leerkrachten eerst zelf maar na een ochtend begeleiding van deze leerlingen èn het onderwijs op afstand van hun groep, is er behoefte aan pauze. Ook hadden de kinderen het nodig om even “weg te zijn van het schoolse”.

Hulp vanuit de TSO voor kinderen van ouders met vitale beroepen


Ik hoefde er niet lang over na te denken en bood vanuit de TSO hulp aan. Omdat ik alle dagen kon werken (dus er maar één extra contact nodig was), geen eigen kinderen hoefde mee te nemen en zelf niet tot de risicogroep behoorde, kon ik op een veilige en verantwoorde manier gaan werken.

En zo kon ik toch aan het werk


Tijdens het eten kletsten we gezellig bij. Over corona en hun zorgen. Dat ze hun vriendjes en opa of oma zo misten. Maar ook over leuke dingen zoals de berenjacht, het videochatten met familie en vrienden, de gezellige tijd met vader en moeder en de extra lange game-tijd. Ook mochten ze een keer tosti’s meenemen en hebben we knakworstjes gegeten. Gelukkig was het mooi weer en konden ze lekker lang buiten spelen. Stoepkrijten, tikkertje, skaten. Kinderen konden binnen kleuren, een spelletje doen of een rustig plekje op school zoeken om te lezen. Ook een keer een knutselactiviteit georganiseerd en koekjes gebakken. Een bijzondere TSO in een bijzonder tijd. Dat ik dit kon doen, heeft voor mij, en hopelijk ook voor de kinderen en leerkrachten iets positiefs gegeven.

Onduidelijkheid over de TSO na 11 mei


De scholen gaan 11 mei weer beginnen. Er is nog veel onduidelijk, hoe de scholen invulling gaan geven aan het deelonderwijs. Is er TSO nodig? Hoe gaan we dit op een verantwoorde manier invullen? Willen, kunnen en durven medewerkers aan het werk? Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan. Om weer met de andere TSO-medewerkers voor de kinderen te kunnen zorgen.

Elsbeth Flipsen