maandag 30 maart 2020

rubriek: , ,

TSO-coördinatoren Kompas

Beste TSO coördinator,

Nu de scholen dicht zijn ligt ook de TSO stil. Misschien voel jij, nu we een beetje beginnen te wennen aan de coronasituatie en het thuisblijven, de behoefte om iets te doen. De een leest meer, legpuzzels worden uit de kast gehaald en er worden volop creatieve manieren bedacht om voor elkaar te kunnen zorgen en in contact te blijven. Wellicht heb je zin en tijd om eens in alle rust over jouw tso na te denken.

Het TSO Coördinatoren Kompas als hulpmiddel om te reflecteren op jouw TSO


Leidinggeven aan een groep vrijwilligers in de TSO is een uitdagende baan. Het vraagt om een doelgerichte aanpak. Veel vrijwilligers houden van gezelligheid en verbondenheid. Het is belangrijk dat zij zich gehoord en gezien voelen. Daarnaast is het de bedoeling dat zij pedagogisch verantwoord met kinderen omgaan, zich houden aan afspraken en in staat zijn om samen te werken. Het Kompas is een schrift met 45 pagina's opdrachten en tips die tso coördinatoren met vrijwilligersteams helpen op koers te blijven.

Doelen stellen


Ik help je graag (nog) bewuster te worden van het belang van doelen stellen en daar stap voor stap aan te werken. Neem je vrijwilligers mee op je pad naar een verbetering of verandering. Je kan dit doen door hen erover te informeren en ook door het stellen van vragen. Zo voelen zij zich betrokken.

Zoektocht naar nieuwe collega’s


Momenteel is het op veel scholen een grote uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden. Er zijn echter ook scholen waar een wachtlijst is voor tso medewerkers. Wat een uitersten hè? In dit kompas vind je een aantal pagina’s met vragen en opdrachten die je kunnen helpen bij de zoektocht naar nieuwe collega’s. We zullen steeds creatiever moeten worden, op andere manieren moeten gaan zoeken en vaste gedachtepatronen loslaten.

Start met de opdracht die je meest aanspreekt


De opdrachten in het schrift staan op zichzelf. Je kunt er af en toe een uit maken, passend en hopelijk helpend bij de situatie van dat moment. Je kunt er ook voor kiezen om er eens goed voor te gaan zitten en alles uit te werken. Het geeft je een helder beeld waar je op dit moment staat met jouw tso team en waar je naar toe wilt. Het kan ook leuk en leerzaam zijn om er met iemand samen aan te werken. Doe wat het best bij je past.

Je kunt het TSO Coördinatoren Kompas hier bestellen.

Ik wens je veel gezondheid, succes, inzichten en ook plezier met het invullen van de opdrachten.