dinsdag 10 maart 2020

rubriek: ,

Drinken

In de wachtkamer van mijn praktijk hangt een poster van het Voedingscentrum over drinken. Of om precies te zijn: over klontjes suiker in pakjes drinken. En iedere keer weer geeft het stof tot gesprek. Dan hoor ik een kind tegen een moeder zeggen: ‘Kijk eens hoeveel suiker er in chocomel zit!’ Of ik hoor een ouder tegen een kind zeggen: ‘Goh, ik dacht dat appelsap goed was, maar dat is net zoveel suiker als limonade!’ Ook hoorde ik eens een meisje dat haar oma probeerde te overtuigen: ‘Kijk oma, in water zit niks, dus water is goed!’, maar oma vond water zelf niet lekker denk ik, dus was het niet met haar mee eens. In mijn spreekkamer gaf ik het meisje een compliment: ze had het goed gezien, in water zit niets!

Water en thee


Drinken is onderdeel van de Schijf van Vijf. Dat geldt alleen voor water en thee zonder suiker (en koffie voor volwassenen). Water is altijd goed. Water kun je leuker maken door er wat groente of fruit in te doen. Zwarte en groene thee, als je wilt met een smaakje, zijn ook goed. Drink je thee wel zonder suiker of honing, want suiker en honing zijn niet goed voor je gezondheid en voor je tanden.

Zonder suiker


Als je gewend bent suiker of honing in de thee te doen kun je dat best makkelijk afleren. De smaakpapillen (zenuwuiteinden) op je tong worden iedere tien dagen vernieuwd. Daardoor moet je wel twee weken wennen aan de nieuwe smaak van thee zonder suiker, maar na twee of drie weken ben je eraan gewend. Dan wordt de thee zonder suiker normaal.
Als je veel suiker gebruikt kun je ook 1 schepje per week minder suiker in de thee doen, dan ben je na een maand gewend aan thee zonder suiker.

Zoet drinken


Als je voor de afwisseling eens wat anders wilt dan water of thee, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor aanmaaklimonade zonder suiker of light drinken. Daarin zitten wel zoetstoffen (anders smaakt het niet zoet), maar dat is niet erg als je er weinig van neemt. Wel is het (ook zonder suiker) slecht voor je tanden door het zuur dat in alle limonades zit, dus neem het niet te vaak.
In gewone limonade, vruchtensap (ook verse), frisdrank en fruitdranken zit allemaal evenveel suiker. Die kun je beter niet nemen.

Meer lezen?


Ga naar Voedingscentrum.

Smakelijk drinken!