vrijdag 7 februari 2020

rubriek: ,

Terug naar de gezonde basis

Deze titel was ooit de slogan van een campagne om mensen gezonder te laten eten. Ik gebruik de term nog vaak als ik met kinderen en ouders over eten praat.

Schijf van Vijf


In mijn spreekkamer hangt een poster van de Schijf van Vijf. Bijna alle kinderen van de basisschool herkennen hem en kunnen er wat over vertellen.

De Schijf van Vijf is een manier om uit te leggen wat de gezonde basisvoeding is.

De schijf bestaat uit vijf vakken:
1 groot vak voor volkoren graanproducten
1 groot vak voor groenten en fruit
1 vak voor drinken (water)
1 iets kleiner vak voor eiwitten zoals vlees, vis, zuivel, ei, peulvruchten en noten
1 klein maar o zo belangrijk vak voor de vetten (olie en margarine)

Liefst eet je, ook bij de lunch, iets uit elk vak.

Brood

Volkorenbrood is goed, maar ook yoghurt met muesli is prima. Je hebt leuke lunchbekers waarin je dat in kunt mee naar school kunt nemen. Veel kinderen vinden muesli lekker.

Groenten


Een lunchbox wordt vrolijk van groenten. Denk aan tomaatjes, radijsjes, snackpaprika, snackkomkommer en wortel. Met snackgroenten bij de lunch wordt het makkelijker om de aanbevolen hoeveelheid van groenten voor een dag te halen. Een snacktomaatje weegt rond 10 gram, dus 5 tomaatje is al 50 gram groenten.

Fruit


Ook fruit is vrolijk, en niet alleen op een verplichte fruitdag van school. Wissel de soorten fruit lekker af. Neem liever vers fruit in plaats van knijpfruit of vruchtensap. In vers fruit zitten meer vezels en vitamines. In sap zitten veel suikers uit het fruit.

Drinken


Water is de meest gezonde basis. Gelukkig nemen steeds meer kinderen water mee naar school. Je kunt er een smaakje aan geven met een beetje munt of schijfjes komkommer.

Als drinken kun je een beker of pakje melk of karnemelk meenemen. Dat is gezonder dan drinkyoghurt of chocomel, omdat er geen suiker of zoetstof in zit. Wist je dat in een pakje chocomel 6 klontjes suiker zitten en in drinkyoghurt 4?

Eiwitten


Sommige kinderen nemen een handje (ongezouten) noten mee naar school. Denk aan walnoten of cashewnoten. Dan hebben ze lekker wat om te knabbelen in de pauze.

Op brood past kaas (liefst met minder vet, bijvoorbeeld 30+), magere smeerkaas met minder zout, zuivelspread light, pindakaas (liefst van 100% pinda’s, zonder zout of suiker), notenpasta of vleeswaren.

Vetten


Smeer op alle brood halvarine voor vitamine D en goede vetten.

Smakelijke lunch!

Meer lezen? Schijf van Vijf bij het Voedingscentrum.