Aandacht richten
Je kunt je aandacht richten op de negatieve situaties, maar ook juist op de positieve. Aandacht hebben voor de negatieve situaties is niet zo vreemd. Vanuit de oertijd was het belangrijk om het negatieve (gevaar) op tijd te herkennen. Als ouder (en dus ook als overblijfmedewerker) is het nog steeds belangrijk om gevaren te herkennen. Je bent tenslotte ook verantwoordelijk voor de veiligheid. De kunst is om naast voor veiligheid ook voor een kindvriendelijke opvang te zorgen.
Je oermodus
Als je reageert vanuit je oermodus, zie je direct als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan. Je spreekt het kind aan. Soms besef je je achteraf dat je de hele pauze kinderen hebt gecorrigeerd.
1 op 5
Wees er bewust van dat tegenover slechts één negatieve opmerking, ervaring of gedachte, er vijf positieve moeten staan, om de gevolgen van die ene negatieve weg te werken.
Het overblijfkind
Stel je het kind eens voor waar je meerdere keren per overblijfbeurt op moet mopperen. Wie moppert er nog meer op dit kind? En, nog belangrijker, wie geeft dit kind een positieve opmerking, ervaring of gedachte? Hoeveel geluksmomentjes krijgt dit kind per dag? Wegen ze op tegenover de negatieve ervaringen? Zal dit kind opgroeien tot een evenwichtige volwassene?
De overblijfmedewerker
En stel jezelf eens voor, als overblijfmedewerker die het zo goed wil doen, maar zo vaak moet mopperen. Misschien wel als politieagent bij de TSO fungeert. Lig jij later in bed te piekeren over de dingen die niet zo leuk of goed gingen die dag? Hoe zit het met jouw geluksmomentjes, had jij er vijf keer meer dan de negatieve momenten?
Effect van positieve aandacht
Geef dus vooral aandacht aan wat goed gaat, dat geeft jou én het kind een geluksmomentje. Andere kinderen zullen het voorbeeld van hun klasgenootje volgen en ook een geluksmomentje met jou willen delen! Wat zal het ontzettend fijn overblijven zijn bij jullie.
Ik wens je heel veel mooie momenten in de TSO toe.