donderdag 15 augustus 2019

rubriek: ,

Wij mogen het niet weten

Ze heeft in een boze bui een ander kind pijn gedaan. De boze buien komen dagelijks meerdere keren voor. Ook tijdens het overblijven. Soms binnen, soms buiten. Ze doet om het minste of geringste andere kinderen pijn of pakt iets af. Je moet haar tijdens de TSO constant in de gaten houden. Het voelt als een zeer intensieve en gespannen situatie. Je doet je uiterste best de veiligheid in de groep te bewaken. Je hebt haar vandaag hooguit twee minuutjes uit het oog verloren en nu is het weer zover. Daar sta je dan. Je voelt je heel onmachtig.

Wat is er toch aan de hand met dit meisje? Waar komt haar gedrag vandaan? Wat heeft ze nodig? Wat kan je doen? Je hebt de juf om hulp gevraagd. Zij zegt dat ze het niet kan delen. Privacygevoelige informatie.

De leerkracht heeft gezegd dat je haar maar op een stoeltje moet zetten als ze niet luistert. Daar zit ze dan ook vaak op. Jij vraagt je af:
  • Hoe lang ga je hier mee door als het geen effect heeft?
  • De aangereikte oplossing van de juf voelt voor jou niet als een goede. Wat nu?
  • Hoe lang ga je door met negatieve aandacht geven?
  • Kan je het kind weren omdat de veiligheid van anderen in het geding is?
  • Hoe kan ik de andere kinderen uitleggen dat ik nauwelijks tijd voor hen heb?

Herkenbaar?


Het is goed te weten dat we met een mildere blik naar kinderen kunnen kijken als we begrijpen wat het gedrag veroorzaakt. Het beïnvloedt onze reactie naar kinderen. Dring er dan ook bij jouw contactpersoon van de school op aan om minimaal algemene informatie te krijgen. Je kunt ook, als je coördinator bent, zelf contact met de ouders zoeken. Beschrijf de situatie feitelijk, oordeel niet. Vraag hen om hulp. Wat denken zij dat een goede benadering zou kunnen zijn? Wat denken zij dat hun kind nodig heeft? Zorg voor iemand extra op de groep. Soms is er een samenwerking tussen school en hulpverlening en is er een budget voor het kind waaruit de extra kosten betaald kunnen worden.

Welke afspraken hebben jullie over de begeleiding van kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben? Ik ben benieuwd!