vrijdag 17 mei 2019

rubriek: , ,

Dankjewel! Waarom zou je dat doen?

De vijfde Nationale Overblijfdag, donderdag 6 juni, komt dichterbij. Bedacht en bedoeld om de overblijfmedewerkers in het zonnetje te zetten door ze te bedanken. Dankjewel is zo’n eenvoudig woord en toch vaak zo moeizaam gezegd. Of helemaal niet. Wat betekent het om iemand te bedanken en welk effect heeft dit?

In de waan van de dag schiet het er vaak bij in: iemand bedanken. ‘Dankjewel, fijn dat je er was,’ ‘Bedankt dat je mijn dienst hebt overgenomen, of ‘Dankjewel dat de overblijf zo goed draait.’ Niet iedereen kan goed bedanken. Sommigen gaat het gemakkelijk af, zij zijn er vanuit hun opvoeding mee vertrouwd of hebben het zich aangeleerd, anderen moeten er echt goed over nadenken om het bewust te doen.

Dankbaarheid


Met het zeggen van dankjewel toon je jouw dankbaarheid. En onderzoek heeft uitgewezen dat dankbaarheid gelukkig maakt. Het verlaagt zelfs je stressniveau en het is goed voor je sociale contacten. De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat dankbare mensen gelukkige mensen zijn. Dus tel je zegeningen!

Trainen


Dankbaarheid kun je trainen. Door bijvoorbeeld heel bewust te bedenken waar je blij mee bent in je leven en dat op te schrijven. Elke dag drie dingen schijnt wonderen te doen. Hoe bedanken wij elkaar op de overblijf en worden jullie bedankt als overblijfmedewerker?

Gelukkige overblijf


Waar ben je blij mee als je nadenkt over de overblijf? Wat gaat goed? Zeggen jullie dat wel eens tegen elkaar? Bijvoorbeeld dat je blij bent met jullie gezellige overblijfteam, met het fijne contact met de kinderen en dat jullie voldoende vrijwilligers hebben? Of bedank je de coördinator voor al die vrijwillige uren, voor een goed georganiseerde overblijf en goed contact met het docententeam?

Overblijf in het zonnetje


De Nationale Overblijfdag is bedoeld om jullie te bedanken. Want als jij wordt bedankt, word je daar blij van en gelukkiger! Je voelt je gezien en erkend in het werk wat je doet. Jullie werk is onmisbaar voor de kinderen en de school. Een goede overblijf geeft de kinderen een gezellige lunch- en speeltijd en een rustige pauze voor de leerkrachten waardoor zij weer op kunnen laden voor de middag.

Vieren Nationale Overblijfdag


Dankjewel voor het lezen van deze column ☺. Nog geen plannen voor donderdag 6 juni als het Nationale Overblijfdag is? Een gemiste kans volgens mij. Kijk op onze website voor tips en ideeën!