maandag 29 april 2019

rubriek: ,

Een echte speurtocht!


Ontdekken, speuren en vinden

In het spel ontdekken kinderen de wereld om hen heen. Materialen maar ook elkaar. Samenspelen ontstaat in allerlei situaties. Afhankelijk van de leeftijd, de spelontwikkeling en de spelsituatie zie je verschillende soorten samenspel ontstaan. Het plezier in contact en elkaar aanvullen in het spel, zijn 2 belangrijke thema’s in het samenspel. Samen een speurtocht bedenken en lopen past hier goed bij.

Ik begin en dan jij!


Een speurtocht is leuk voor jong en oud. Wanneer kinderen een eigen speurtocht uitzetten, gebruiken ze vaak opdrachten die ze zelf leuk vinden. En hiermee vaak ook de leeftijdgenootjes. Stel voor om voor elkaar een speurtocht uit te zetten. Gebruik het schoolplein, een TSO ruimte of de lokalen in de school. Gebruik maken van aanwezige materialen kan helpen deze opnieuw te ontdekken. En dan de uitvoering, één of meerder kinderen organiseren de speurtocht en de anderen gaan hem doen.

Met of zonder plan


Wanneer kinderen een speurtocht mogen organiseren, zullen er veel verschillen in begeleiden ontstaan. Zo zullen er kinderen zijn die precies weten wat ze willen doen. Welke materialen ze nodig hebben en op welke manier de kinderen bijvoorbeeld punten kunnen behalen. Een ander kind zal dit lastiger vinden. Overleg samen hoe je hem of haar kunt helpen. Zoals bijvoorbeeld samen informatie zoeken op internet of een plan uitschrijven.

Meerdagenplan


De kinderen hebben vaak niet voldoende tijd om op 1 dag tijden de TSO de speurtocht te bedenken, te maken en organiseren. Maak samen een meerdagenplan. Dit kun je natuurlijk ook goed gebruiken om overzicht te geven in wie wat doet. Wie organiseert en wie loopt de speurtocht? Meerdere kinderen die een speurtocht willen maken? Dan kun je natuurlijk ook meerdere dagen inplannen.

Opdrachten tijdens de speurtocht


Laat de kinderen hun eigen unieke speurtocht uitzetten. Vragen ze hulp om mee te denken, geef dan tips waar ze aan kunnen denken. Bijvoorbeeld; “een kleine bouwopdracht”, “een hinkelspel”, “een knutsel opdracht”, “een zoekspel”, “bedenk een mop” enzovoort. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om als medewerker een speurtocht uit te zetten!

Een extra tip

Op kijkopspel.nl/downloads vind je zoekkaarten. Ook leuk om als kleine opdracht in te zetten in een speurtocht. Veel ontdekplezier!