Genoeg vrijwilligers vinden én houden, dat is denk ik de allergrootste uitdaging van iedere tso-coördinator. Omdat steeds vaker beide ouders bijna full-time werken, is het lastig voldoende vrijwilligers te vinden binnen de oudergeleding.
Wees dus extra zuinig op de huidige vrijwilligers!
Dan kan het nodig zijn extra vrijwilligers búiten de oudergeleding te zoeken die geschikt én langdurig inzetbaar zijn. Uit groot onderzoek blijkt dat veel 65+ers werk vinden via uitzendbureaus. Zij zijn vitaal, niet snel emotioneel uitgeput én zijn vaak beroepsexpert. Daar vul ik dan aan: en jarenlange ervaring hebben met de begeleiding van (klein)kinderen. Hoe vinden én houden we deze groep potentiële vrijwilligers?
Zuinig zijn op medewerkers
Bedenk dat mensen heel gevoelig zijn voor de sfeer binnen de organisatie. Pas als mensen echt het gevoel hebben dat:
- zij gestimuleerd worden samen te werken en verantwoordelijkheid krijgen,
- zij er echt bij horen en welkom zijn én
- hun kennis en ervaring gewaardeerd worden,
- dat er sprake is van wederzijds respect en vertrouwen,
... pas dan zullen zij zich echt goed voelen, gemotiveerd zijn en zich willen inzetten voor de organisatie.
Doel van 65+ers met het vrijwilligerswerk
Ouders helpen vaak tijdens de tussenschoolse opvang, omdat het leuk is een inkijkje te krijgen in de wereld van hun schoolgaande kind. Hun agenda bepaalt of er ruimte is voor vrijwilligerswerk (in de tussenschoolse opvang).
Voor veel senioren (tussen 60 en 75 jaar) geldt dat zij vooral vrijwilligerswerk willen blijven doen als het leuk werk is. Met plezier zetten zij zich in voor de samenleving en dragen graag kennis en ervaring over op jongeren. Veel van deze generatiegenoten willen ook nog graag nieuwe dingen blijven doen en leren.
Voor de senior bepaalt het vrijwilligerswerk de agenda: het vrijwilligerswerk in de tussenschoolse opvang houdt hen bezig en actief, brengt structuur in het dagelijks leven, biedt sociale contacten en helpt eenzaamheid verminderen.
Normen en waarden
Een goede samenwerking tussen collega’s en organisatie wordt bevorderd door de gedeelde waarden en normen. De aanwezigheid van de vitale senior (tussen 60 en 75 jaar) wordt door de jonge ouders (tot ongeveer 30 jaar) gewaardeerd om hun ‘geweten’ en hun sturing op waarden en normen. Mensen uit deze twee generaties herkennen veel in elkaar, denk aan onzekerheid over toekomst en te maken keuzes.
In dit kader is het belangrijk aandacht te houden voor de goede relatie tussen de (senior) vrijwilliger en de coördinator. Een goede relatie bevordert de duurzame inzetbaarheid van de (senior) vrijwilliger(s).
Door kennis, kunde en (levens)ervaring met tijd en aandacht voor elkaar te delen, helpen wij elkaar. Wij willen anderen beter maken, maar willen er zelf ook beter van worden.
Laat het vrijwilligerswerk dus écht leuk zijn
- Zorg voor een fijne sfeer in de TSO. Creëer een sfeer waar aandacht en belangstelling voor elkaar belangrijk is.
- Bespreek duidelijk de afspraken over de werkwijze, de samenwerking onderling en met het schoolpersoneel.
- Geef goede uitleg over de aanpak en de regels voor de kinderen en zorg voor een gedegen inwerkprogramma, zodat de vrijwilliger met vertrouwen en plezier het werk kan doen.
- Zorg voor extra aandacht in de vorm van kortdurende en praktische trainingen.
- Creëer de mogelijkheid om vakantie te nemen buiten de schoolvakanties.
Werving van nieuwe (seniore) vrijwilligers
- Ga als (seniore) vrijwilligers de boer op of organiseer samen een gezellige bijeenkomst voor (oud-)medewerkers en/of (groot)ouders en kinderen.
- Vertel wat werken in de TSO zo bijzonder maakt en wat jij zelf zo leuk vindt aan het werken in de TSO.
- Bevraag je gesprekspartner over zijn/haar invulling van de dagelijkse dag.
- Schets de situatie op de school/TSO en waarom jullie extra vrijwilligers nodig hebben.
- Heeft de aspirant tso-vrijwilliger belangstelling om een keer de TSO mee te maken? Geef de contactgegevens van de aspirant-vrijwilliger door aan de coördinator.
Het vinden van nieuwe tso-vrijwilligers kan in een heel ander daglicht komen te staan. Tussenschoolse opvang als gemeenschappelijke zorg voor de hele samenleving!
Bronnen
- Ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk
- De oudere vrijwilliger beschouwd
- Vrijwilligerswerk en de rol die verschillende generaties daarin (wellicht) gaan spelen
Veel succes met jullie duurzame TSO!