- Noodzaak van de training vaststellen (vóór de trainingsdag)
- Creëren van draagvlak (ná de training met het gehele team)
- Vinger een de pols houden (tijdens het periodieke werkoverleg)
Noodzaak van de training vaststellen
Observeer het overblijven een paar keer. Stel vast wat goed gaat en stel vast waar verbetering wenselijk is. Of nodig een expert uit om met een frisse blik naar jullie TSO te kijken. De directeur (samen met de tso-coördinator) beantwoordt daarna de volgende vragen:
- Wat is de eerste reden om een training te organiseren?
- Wat zal de meerwaarde zijn om de nieuwe kennis en ervaring van de tso-medewerkers in praktijk te laten brengen?
- Wat betekent het doel (bijvoorbeeld 'verbetering van de pedagogische kwaliteiten') voor de tso-praktijk?
Creëren van draagvlak
Het komt vaak voor dat niet alle teamleden aanwezig konden zijn bij de training. De afwezigen hebben niet die inspiratie opgedaan en zullen vragen stellen en hun bedenkingen kunnen hebben over de noodzaak. Veranderingen hebben tenslotte nieuwsgierigheid naar de nieuwe aanpak, maar ook vaak weerstand en onzekerheid tot gevolg.
- Leg als directeur/tso-coördinator uit wat de voordelen van de nieuwe aanpak en werkwijze zullen zijn. Benoem de reden vanuit het perspectief van de ouder/medewerker om te komen tot een (bijvoorbeeld: professionelere) aanpak.
- Laat één van de enthousiaste deelnemers vertellen over de opgedane ervaringen. Deze persoon kan vaak andere tso-medewerkers overtuigen.
- Geef ruimte aan kritiek en vragen en probeer die zo goed mogelijk te beantwoorden.
- De directeur/tso-coördinator kan tenslotte vertellen dat de nieuwe benadering niet voor altijd is, maar dat de aanpak na een halfjaar weer wordt geëvalueerd.
Vinger een de pols houden
Als de keuzes voor de nieuwe aanpak zijn gekozen, is het van belang aandacht te blijven geven aan de voortgang. Als deze stap wordt vergeten, bestaat de kans dat de nieuwe aanpak een stille dood sterft.
- Bespreek in het werkoverleg het daadwerkelijk gebruik van de aanpak/methode.
- Zorg dat de nieuwe aanpak/methode werkbaar blijft. Welke voorwaarden gelden om dit te realiseren?
- Zorg ervoor dat de aanpak/methode daadwerkelijk wordt uitgevoerd als eerder bedoeld, zodat de bewezen aanpak ook echt kan werken.
- Laat tso-medewerkers ook enkele criteria opstellen voor een goede aanpak. Handvatten/afspraken dragen bij aan een goede uitvoering van de opdracht.
- Bespreek regelmatig (bijvoorbeeld tussen iedere vakantie één keer) de effecten van de nieuwe aanpak/methode. Zijn de gewenste effecten gebaseerd op de nieuwe aanpak?
Succes met jullie duurzame TSO!