donderdag 28 februari 2019

rubriek: ,

Een schaduwspel op het schoolplein

Schaduwen tekenen


Op een zonnige dag kun je eenvoudig schaduwen tekenen op het schoolplein. Op verschillende manieren kun je dit eenvoudige spel inzetten. Kinderen kunnen alleen spelen of samenwerken. Al goed geoefend? Dan kan het zelfs in een groep.

Stoepkrijt en voorwerpen


Geef kinderen allemaal een voorwerp en stoepkrijt. Het voorwerp zet je op de tegels van het plein. Waar is de schaduw? Hoe krijg ik een andere schaduw? Wat vind ik een mooie schaduw? Tevreden met de stand van het voorwerp? Dan kleur je de schaduw in. Grotere voorwerpen met veel vulling, zijn eenvoudiger te tekenen gezien de duidelijkere schaduw.

Bewegende figuren


Als kinderen het spelidee kennen, is het leuk om dit verder uit te breiden. Eén kind gaat op het schoolplein staan, in een grappige houding. Een ander kind tekent de lijnen van de schaduw. Klaar? Dan kun je wisselen. Meer uitdaging geef je door van te voren een opdracht te geven. Bijvoorbeeld aan 2 kinderen: “Ik wil graag 4 kinderen op het schoolplein getekend zien. Ze staan in een rij en geven elkaar een hand.” Laat kinderen zelf ontdekken hoe ze dit vorm kunnen geven.

In een groep


Met meerdere kinderen samen is dit ook een geschikte opdracht. Ga staan in een leuk figuur (als menselijke piramide). Een of twee kinderen tekenen nu de schaduw. Door 2 groepen te creëren, kun je een wedstrijdelement toevoegen. Laat kinderen ontdekken met de schaduwen en mogelijkheden. Door anders te gaan staan, komt de schaduw op een andere plek. Zo kun je met 3 kinderen, een megapiramide tekenen van 6 personen!

Extra tip


Maak plezier en laat kinderen ontdekken. Niets kan fout. Toch een tekenfoutje? Pak een borstel met water ... en opgelost! Geen zon? Of slecht weer? Met een lamp en papier kan dit spelidee natuurlijk ook!

Veel speelplezier!