maandag 14 januari 2019

rubriek: ,

Speelfiguren in allerlei soorten en maten

Speelfiguren


Speelfiguren zijn eigenlijk alle soorten figuren die in het spel een rol kunnen aannemen. Dit kunnen bijvoorbeeld poppetjes van de Playmobil zijn, Legofiguren, poppenhuispoppetjes, gecreëerde poppetjes van bestaand spelmateriaal (zelfs 2 wiebelogen op een houten blokje kan een poppetje zijn) of een geheel eigen spelfiguur.

Wat voegt het toe?


Het ontwerpen en maken van eigen spelfiguren kan iets toevoegen aan het basisspelmateriaal en meer spelmogelijkheden geven. Kinderen spelen graag in hun eigen spelbeleving, voor de een is dit bijvoorbeeld een prinsessenhuis en de ander de drakenwereld. Door eigen speelfiguren toe te voegen kan een huis van houten blokken eenvoudig een prinsessenkasteel worden en een zandbak een oceaan vol zeedieren.

Een uniek speelfiguur


Je eigen speelfiguur maken is heel eenvoudig. Een van de manier is door het lamineren van tekeningen. Instructies: Geef de kinderen blaadjes van ongeveer 6 bij 3 cm. Hierop mogen ze hun eigen poppetjes (of monsters of …) tekenen. Wanneer deze zijn getekend, kunnen de poppetjes worden uitgeknipt. Daarna kunnen ze de achterkant van het figuur inkleuren. Wanneer dit klaar is, wordt het figuur gelamineerd voor stevigheid. De figuren kunnen eenvoudige haren krijgen van draad of wol (vast geniet aan het figuurtje). Om de poppetjes te laten staan kun je een klein bolletje klei gebruiken als voet.

En nu?


Laat de kinderen de speelfiguren op hun eigen manier inzetten in het spel. Hebben ze er meer nodig? Laat ze ontdekken en creëren. Het huidige spelmateriaal krijgt zo een nieuwe dimensie!

Extra tip:


Een bak in de ruimte zetten met speelfiguren geeft veel inspiratie. Kinderen die het fijn vinden om op weg te worden geholpen in hun spel, kan dit een extra steuntje geven. Hoe kinderen speelfiguren inzetten in hun spel is zeer wisselend. De een laat ze liever links liggen, terwijl de ander het als speelvriendjes ervaart.

Op kijkopspel.nl/downloads kun je gratis sjablonen downloaden om van je vinger een speelfiguurtje te maken. En op onze facebookpagina (facebook.com/kijkopspel) plaatsen we geregeld berichten over hoe je het spel van kinderen kunt stimuleren.

Veel speelplezier!