maandag 14 januari 2019

rubriek: ,

Noodzaak van Kunst en Cultuur

Het water in mijn waterkoker borrelt en de verse gember is geraspt. Een heerlijke week vol repetities voor mijn nieuwe theater “It’s a mans world” heb ik zojuist afgesloten met onze eerste try-out in Aalten. Geboorteplek van Pieter te Lintum of te wel de schilderende ambassadeur van de achterhoek.
Tijd voor ontspanning!

Noodzaak van Kunst en Cultuur


Op het nieuws verschijnt een item over een verschrikkelijke tsunami waarbij talloze mensen om het lezen zijn gekomen. Infrastructuren weggespoeld. En nog een groter aantal overlevenden zijn gedwongen om vanuit complete chaos met niks weer iets opbouwen. Kortom een ramp!
En toch..
Zijn we in staat om rustig naar bed te gaan en compleet onbewogen 6-8 uurtjes te slapen. Waarom is dat? Dit komt omdat het filter “nieuws” geen kunst is! Het raakt niet! En brengt je niet in beweging. Stel dat je door het oog van een kunstenaar een roman leest over slechts een persoon die het ergste wat je maar kan inbeelden meemaakt, dan raakt dit jou wel tot in je ziel. De kunstenaar bepaalt de emotionele context. Daarom is kunst noodzakelijk!
Kunst raakt en brengt je in beweging.

Noodzaak voor vooruitgang is kunst


Door de Amsterdamse grachten kleurt het momenteel prachtig van de kunst objecten die het ALF gestalte geeft. In 2012 toen ik in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in Westerpark woonde, begon dit festival met iets meer dan 300.000 bezoekers. Nu, jaren later telt het festival meer dan 900.000 bezoekers. De in China geboren kunstenaar Ai Wei Wei exposeert momenteel hier zijn langste werk ooit “thin line”. Deze is maar liefst 6,5km lang.

Wie zijn we in 2050?


We zijn hoog opgeleid en flexibel. En dankzij het internet zullen we in staat zijn beter gelijkgestemden in de enorme mensenmassa te vinden. Collega’s, muzikanten, schilders etc. Het gevolg is wel dat, als we minder andersdenkenden tegenkomen, het vermogen om elkaar te begrijpen steeds verder zal afnemen. Om de ander te begrijpen is juist een hoog EQ van belang. Volgens Aristoteles vergroot kunst onze empatisch vermogen. Dankzij kunst kun je verscheidenheid aan emoties leren kennen en herkennen.

Kunst is de fundament voor verandering en vooruitgang. Het helpt ons om te leren leven en het helpt om te leren sterven. Kunst is therapie volgens de Britse filosoof Alain de Botton. Wat vind jij?