vrijdag 2 november 2018

rubriek: , , ,

VOG aanvragen met E-herkenning

Wat een deceptie! Even dachten we dat de VOG gratis was, maar dit blijkt toch niet het geval te zijn. Achter de schermen wordt echter nog steeds gelobbyd voor een gratis VOG voor de TSO. Dus wie weet ... In de tussentijd moeten we de VOG's nog op de oude manier aanvragen (en betalen: €33,85!).

De VOG kun je persoonlijk (als tso-medewerker) aanvragen bij het betreffende loket van je gemeente. Daar betaal je meer: €41,35. Het is echter fijner als de tso-organisatie of de school de aanvraag alvast voorbereidt en klaarzet voor haar tso-medewerkers!

Het online aanvragen is best wel een gedoe, maar weet je eenmal hoe het gaat dan valt het reuze mee en bespaart het je €7,50 per VOG. We leggen in deze column uit hoe het werkt.

Aanvragen is altijd op persoonlijke titel


Een VOG aanvraag wordt altijd gedaan door de vrijwilliger zelf. Heeft de vrijwilliger de VOG eenmaal in haar bezit dan kan hij/zij deze tonen of overhandigen aan de school of de tso-organisatie. Het is dus niet zo dat de school of de TSO een aanvraag kan doen voor een vrijwilliger of uit naam van een vrijwilliger.

De aanvraag klaarzetten door school of TSO-organisatie


Wel kun je de vrijwilliger gedoe en gepuzzel uit handen nemen door een VOG-aanvraag voor hem/haar klaar te zetten. Je kunt een klaargezette VOG-aanvraag zien als een ingevulde aanvraag die de medewerker zelf verder afmaakt en indient. Heb je de aanvraag klaargezet dan wordt deze via email aan de medewerker verzonden en hoeft de medewerker deze alleen nog maar in te koppen, d.w.z. met wat geklik digitaal in te dienen. De medewerker heeft daartoe wel een DigiD nodig en moet de betaling van €33,85 m.b.v. iDEAL kunnen verrichten.

Waar gaat de aanvraag heen en hoe krijg je de VOG terug?


De digitaal ingediende aanvraag gaat direct naar het Ministerie van Justitie ("Justis"). De gemeente wordt dus overgeslagen. Na enkele dagen (of weken, want het zal de komende tijd wel wat drukker worden bij Justis!) krijgt de medewerker de VOG thuisgestuurd per post. De medewerker dient de VOG te tonen aan de coordinator/administrator van de school of TSO. Deze maakt er een kopie van en administreert het. Bij ons mogen de vrijwilligers het betalingsbewijs dat ze per email ontvangen van Justis naar ons doorsturen. Wij storten dan €33,85 terug op hun rekening.

Wat heb je allemaal nodig om een VOG-aanvraag klaar te zetten?


 1. Een zogenaamd "inlogmiddel" voor E-herkenning. Heb je deze eenmaal geregeld dan kun je het telkens opnieuw gebruiken voor elke volgende VOG-aanvraag.
 2. Verder heb je voor elke VOG-aanvraag uiteraard de naam en het emailadres van de betreffende vrijwilliger nodig. Meer informatie over de vrijwilliger is niet nodig!

Een inlogmiddel voor E-herkenning verkrijgen


E-herkenning is als het ware de DigiD voor bedrijven en organisaties. Het z.g. "inlogmiddel" is eigenlijk niets anders dan een inlognaam en wachtwoord. Een inlogmiddel moet je kopen bij een erkende, particuliere leverancier die je zelf mag kiezen. Het komt er op neer dat je bij een dergelijke leverancier een account neemt waarvoor je jaarlijks een bedrag moet betalen. Dat account is feitelijk je inlogmiddel.

 • Voor het aanvragen van het inlogmiddel heb je het nummer van de Kamer van Koophandel nodig van je school of de stichting waar je school onder valt (in dat geval aangevuld met het vestigingsnummer van je school) of van je tso-organisatie.
 • Bij het aanvragen van het inlogmiddel wordt je ook gevraagd welk niveau van E-herkenning je nodig hebt. Voor het klaarzetten van VOG-aanvragen bij Justis is dit het (goedkoopste) niveau: EH1.

Welke leverancier van een inlogmiddel voor E-herkenning is de beste?


Dat is een lastige want er zijn 6 en ik heb ze niet allemaal geprobeerd. Hier op E-herkenning vind je alle erkende aanbieders - kijk bij EH1. De kosten ontlopen elkaar weinig. Ik heb eerst CreAim geprobeerd, waar het uiteindelijk niet lukte om direct online een account te openen. Bij KPN kun je geen E-herkenning direct online aanvragen. Digidentity was iets duurder maar daar lukte het wel en deze voldoet redelijk. Ik hoor graag jullie ervaringen, via redactie@overblijf-magazine.nl.

Hoe zet je nu uiteindelijk de aanvraag klaar?


Heb je de E-herkenning geregeld dan kun je aan de slag met je eerste VOG-aanvraag:

 1. Ga naar https://mijn.justis.nl/vog/vogorganisatie/inloggen.htm en klik op Inloggen bij E-herkenning.
 2. Kies je inlogmiddel. Je komt nu uit bij Justis: 'Aanvraag Verklaring Omtrent het Gedrag'. Klik op Volgende.
 3. Vul het formulier in. Lees eerst de tips in de volgende alinea van dit artikel en vergeet niet om onderaan op elk scherm aan te vinken dat je de gegevens wilt bewaren voor een volgende aanvraag. (Nadat je uitgelogd bent gaat deze gegevens toch verloren, dat is jammer. Doe daarom zoveel mogelijk aanvragen in dezelfde sessie!)
 4. Na verzenden van de aanvraag ontvang je een bevestiging per email en de vrijwilliger ontvangt een email met een link. Deze link is 30 dagen houdbaar. Laat de vrijwilliger de link verlopen moet je de hele aanvraag opnieuw klaarzetten.
Ad 2: Let op: Ik gebruik Digidentity als inlogmiddel en ik word op dit punt vaak doorgesluisd naar mijn gegevens binnen Digidentity i.p.v. naar Justis! Ik moet het soms een paar keer proberen voordat het lukt. Zeker de eerste keer dat me dit overkwam was dat uitermate verwarrend en irritant! Ik weet niet of dit ook speelt bij andere inlogmiddellen. Laat mij s.v.p. weten wat je ervaringen zijn via redactie@overblijf-magazine.nl.

Tips bij het invullen


Bij de aanvraag ga je stap voor stap door een aantal schermen en maak je telkens bepaalde keuzes. Ik adviseer het simpel te houden en alleen dat aan te vragen wat relevant is voor de TSO. Realiseer je dat we niet vallen onder de Kinderopvang en dat tso-medewerkers geen onderwijzers zijn. Daarom:

 • functie:               tso-medewerker
 • niet aanvinken:  Er is sprake van een bijzonder omstandigheid
 • selecteer:           Algemeen Screeningsprofiel, onderaan op het scherm met de punten 01 .... 96. Let op: Selecteer niet 60 Onderwijs!
 • categorieën:      01 Informatie, (02 Geld - alleen bij een VOG voor een coördinator) en 08 Personen
 • daarna:               11, 12 (,22 - dit punt zie je pas als je hiervoor '02 Geld' hebt aangevinkt, dus alleen bij een coördinator) en 84. Let op: Kies niet voor 86 Kinderopvang!

Hoe vaak vernieuw je een VOG?


Dat mag je als school of tso-organisatie helemaal zelf weten. Er is geen verplichting om dit regelmatig te doen. In theorie volstaat een eenmalige VOG. Wij raden aan om met enige regelmaat opnieuw een VOG aan te vragen, laten we zeggen 1 x per twee of drie jaar. Bedenk dat er bij de Kinderopvang een continue screening bestaat voor de pedagogisch medewerkers. Zoiets bestaat niet voor de TSO, maar het geeft wel het belang aan om de VOG na verloop van tijd te vernieuwen.