woensdag 7 november 2018

rubriek: , ,

Bammetje eten in 15 minuten

Het was laatst in het nieuws en op social media: Voedingsdeskundigen maakten zich zorgen dat kinderen buikpijn zouden krijgen als ze in 15 minuten hun ‘bammetje’ moesten op eten. Vanuit diverse kanten kwam dit nieuwsbericht naar me toe en zelfs op het schoolplein werd ik aangesproken met vragen hierover.

45 minuten pauze


Het bericht ging specifiek over scholen die werken met een continue- of doorlopend rooster. Alle kinderen blijven dan over en in de meeste gevallen is er 45 minuten pauze: 15 minuten eten en 30 minuten buitenspelen. Deze 15 minuten om te eten zou te kort zijn en allerlei klachten geven. Van buikpijn tot het maken van ongezonde keuzes in de middag.

Seintje vanuit je buik


Nu is bekend dat je lijf ongeveer 20 minuten nodig om een seintje vanuit je buik naar je hersenen te geven dat je vol zit. Eet je dus heel snel, dan loop je de kans je te ‘overeten’ omdat je pas na die 20 minuten zal merken dat je misschien al propvol zit. Daarnaast loop je een grotere kans om buikpijn te krijgen of misselijk te worden als je je eten te snel ‘naar binnen propt’.

Ongezonde keuzes


Eet je tussen de middag te weinig, doordat je bijvoorbeeld onvoldoende tijd hebt om je lunch op te eten, dan is de kans groot dat je ’s middags honger krijgt. Gevolg is dan dat je eerder ongezonde keuzes gemaakt worden, dus koekjes en chips i.p.v. een boterham.

Eten met aandacht


Rustig eten is dus van belang. Rustig eten is ook eten met aandacht. Op deze manier eten maakt dat je beter kauwt waardoor de spijsvertering al in je mond kan beginnen. Dit voorkomt buikpijn en brandend maagzuur. Ook zal je ook beter proeven wat eet en je eerder bewust zijn van het seintje: ‘ik heb genoeg’. Allemaal redenen dus om de tijd te nemen voor een maaltijd.

Te kort?


Is 15 minuten eten dan inderdaad te kort? Navraag op meerdere scholen leert dat diverse kinderen liever iets langer de tijd zouden willen hebben om te eten. Aan de andere kant zijn er ook voldoende kinderen die na 10 minuten klaar zijn met eten en zitten te stuiteren op hun stoel omdat ze naar buiten willen om te spelen. Het antwoord op de vraag is dus niet zo eenvoudig.

Signaal functie


Toch is het belangrijk om met school te bespreken hoe jullie als overblijfteam dit zien. Zeker als je merkt dat kinderen te weinig tijd hebben om te eten. Als overblijfteam heb je een signaal functie hierin en ben je verantwoordelijk voor een prettig overblijf voor alle kinderen. Zoek dus naar mogelijkheden zodat alle kinderen voldoende tijd hebben om te eten, de snelle eters gewoon naar buiten kunnen om hun energie kwijt te raken en de leerkrachten ook toekomen aan een welverdiende pauze.

Succes!