zondag 12 augustus 2018

rubriek: ,

Kunst voor beginners

Kunst is gevoel


Om een stukje duiding te geven aan bovenstaande grijp ik terug naar een anekdote van Johnny de Mol die aan Jesse Klaver vertelt: “Ik stond met oud en nieuw muziek te draaien op het strand van Lesbos, om de vluchtelingen die aan wal kwamen te verwelkomen. Ik draaide Justin Bieber, waarop een jongen, die net de gevaarlijke boottocht had overleefd, naar me toe kwam en zei: ‘Are you gonna play this all night, 'cause then I’m going back to Syria.’”

Kunst en muziek raken je in je hart


Menig mens in mijn directe omgeving heeft geen uitgebreide kunstcollectie thuis aan de muur hangen. Ze bezoeken weleens een museum en praten dan fanatiek na over hun mooie dagbesteding. En dan vooral over de liefde en passie die de artiest voor zijn/haar vak heeft. Naar het theater gaan doen ze hooguit twee of drie keer per jaar. Naar een muziekconcert gaan ze wel vaker. Poptempels en muziekfestivals over het hele land staan hoog aangeschreven. Van Lowlands tot aan Paradiso. Live muziek heeft de kracht om meer mensen samen te brengen dan de Nachtwacht, zou je denken. Het contrast in hoe de twee vormen van kunst door de maag gaan, mag dan nog zo groot zijn, er is een ding wat ze verbindt en dat is de kunst om al dan niet in je hart geraakt te worden.

De waarde van kunst


De beroemde Belgische dichter/schrijver Paul van Ostaijen schreef “Kunst is liefde in elke daad”. De schoonheid van dans, genadeloos goed geregisseerd, passievol uitgevoerd. Elke beweging is wonderschoon en het eindspel sleept je mee tot ongekende hoogte. Ik kan uren luisteren naar gesprekken van mensen uit mijn omgeving die een theatervoorstelling tot in de puntjes met sterretjes van enthousiasme in hun ogen navertellen met slechts twee theaterbezoeken per jaar op zak. Ik geniet daarvan. Dat is de waarde van kunst!

De ontdekking


Hoe kom je er nou achter wat je mooi vindt aan kunst? Onlangs liet mijn zoon mij een van zijn tekeningen zien. Mijn eerste gedachte was, dit is kunst! Dit is prachtig! Ik gaf hem een high five en voelde mij een trotse papa. Niet omdat het een tekening van mijn zoon is, maar omdat ik weleens vaker een tekening heb zien hangen met een prijskaartje waar je U tegen zegt, waar de tekening van mijn zoon niet voor onder doet.

Laat je meeslepen


Van muziek tot kunstschilderen, modeontwerpen tot aan sierlijk freerunnen. Onze cultuur is bezaaid met kunstvormen van een ongekend legio aan diversiteit. De maker heeft een doel en dat is om de aanschouwer in beweging en ontroering te krijgen. Nooit van te voren was het aanbod van kunst en cultuur zo groot als nu. Volg de woorden van Ramses Shaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Onderneem actie en ga op ontdekkingsreis in de wonderwereld van de kunst.