donderdag 28 juni 2018

rubriek: ,

Warm en bijna vakantie

Al weken mooi weer, hoge temperaturen, de vakantie in het vooruitzicht maar nog wel twee weken verwijderd. We zijn die warmte niet zo gewend en de scholen zijn er vaak niet op gebouwd; slechte ventilatie, veel ramen en teveel kinderen in een lokaal. Hoe gaat het op de overblijf?

Landerig


Terwijl ik dit stukje type is het net een dag bewolkt en wat minder warm. Lekker om wat extra te doen in huis. De afgelopen weken heb ik vaak aan mensen die in het onderwijs werken, gevraagd of de kinderen al in de vakantiestand staan door het mooie weer. Over het algemeen viel het wel mee. Het was immers weken al weken achter elkaar mooi weer en een zekere gewenning was opgetreden. Als nadeel werd wel genoemd dat de scholen vaak niet berekend zijn op hoge temperaturen waardoor iedereen aan het einde van de dag wat landerig was. Mooi woord vind ik dat, het drukt precies uit wat het betekent: hangerig, traag, niet vooruit te branden.

Melatonine


Het is lang licht waardoor de melatonine aanmaak ook later begint. Melatonine is een stofje wat je slaperig maakt. Als het dan ook nog lekker warm weer is, gaan kinderen vaak nog later op bed omdat ze langer buiten spelen. De routine raakt daardoor wat verstoord. Later op bed, niet meteen kunnen slapen door een benauwde slaapkamer, dit alles kan ook moeheid veroorzaken waardoor kinderen – en volwassenen – wat geprikkeld kunnen reageren.

Zweten en afkoelvoedsel


Kinderen kunnen ook helemaal bezweet en verhit van het plein komen omdat ze toch veel bewegen en in de zon lopen. Wat gebeurt er nu als je te warm bent? Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Hier kunnen wij wat mee voor de overblijf! Voldoende waterkannen op tafel en wat extra fruit om dit vocht- en zouttekort weer aan te vullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Die is nu niet duur en zonder pitjes ook te koop. Gemakkelijk te snijden en uit één meloen kun je heel veel stukje snijden.

Keep calm…


Picknicken buiten is natuurlijk leuk maar niet als het heel warm is, dan is binnen eten verstandiger. Kinderen accepteren de omstandigheden snel; het is nu eenmaal zo. Vaak zijn het de volwassenen die hen erop attent maken dat het wel heel erg warm is waardoor zij spiegelgedrag kunnen vertonen; poeh, poeh, wat is het warm! Gewoon rustig blijven, veel drinken en natuurlijk leuke waterspelletjes aanbieden is de beste garantie voor een leuke overblijf als het warm is.

Fire!


Een tuinslang met een sproeier, waterballonnen, waterpistolen, de brandweer uitnodigen voor een spuitfestijn, waterestafette met een spons boven je hoofd, water doorgeven, genoeg mogelijkheden. Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op deze pinterestpagina.
Tot slot wens ik iedereen een fijne zomervakantie of nog goede overblijfweken toe. In het noorden van het land laat de vakantie is het pas 21 juli zover. En hopelijk is het daarna ook nog heerlijk zomerweer!