vrijdag 30 maart 2018

rubriek: ,

Kijk eens Juf, ik heb een pukkeltje!

En ja hoor, daar komt een van de kinderen: Kijk eens Juf ik heb een pukkeltje! Maar het is geen pukkeltje, het is een teek! De laatste tijd is dit veel in de publiciteit en goed om het ook hier te bespreken. Het grootste gevaar van een teek is dat het de ziekte van Lyme overbrengt.

Het is weer lente, het wordt warmer. De kinderen gaan lekker buiten spelen en soms gaan jullie ook wel eens met de kinderen lekker de natuur in. Teken leven van bloed. Ze hangen in de struiken, bladeren en kunnen ook schaduwarm gras zitten. Ze klampen zich aan mensen en dieren vast. Het duurt wel eventjes voordat ze zich helemaal in de huid hebben vastgebeten. Dan kunnen ze pas hun speeksel in de bijtwond spuiten.

Het is daarom goed om ook de ouders erop te wijzen dat ze de kinderen af en toe na kijken op teken. Ze zitten vaak op de warme plekjes van het lichaam, in de liezen, bilspleet, haren of achter de oren.

Wat zie je nu?


Er zit een klein bolletje,teek, vast in de huid. Het kan gaan jeuken en als de teek al wat langer vast zit heeft het zich volgezogen en kan zo groot worden als een erwt.

Wat gaan we doen?


De teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Als het nog niet vastgebeten is kun je hem mogelijk nog met een plakbandje verwijderen. Zo niet, dan kun je hem het beste met een fijn pincet uit de huid trekken. Het is goed om het beestje zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en het met een rustige trekkende beweging eruit te halen. Knijp niet in het lichaam van de teek. Gebruik je een tekentang, dan moet je de gebruiksaanwijzing goed volgen.
Ontsmetten doen we na het verwijderen, dus níét de huid eerst met alcohol schoonmaken.

En dan daarna?


  • Krijg je de teek er niet uit, ga dan door naar de huisarts.
  • Vertel in ieder geval aan de ouders dat je een teek hebt verwijderd. Het is goed om de datum even te noteren en ook de plek waar de teek heeft gezeten.

Wanneer gaan we naar een huisarts?


Houd de kinderen de komende 3 maanden goed in de gaten :

  • Als er binnen een paar weken een huidverandering optreedt, bijvoorbeeld een rode vlek die steeds roder wordt
  • Als het kind verminderde eetlust of een grieperig gevoel krijgt met koorts en spierpijn
  • Als hij/ zij dubbel gaat zien of een scheef gezicht krijgt
  • Als er krachtsverlies of tintelingen de armen of benen krijgt
  • Ale er gewrichtsklachten ontstaan

Bezoek ook eens de website Stichting Tekenbeetziekten.
Maar vooralsnog geldt: geniet van de kinderen en van het mooie weer! Heerlijk!