maandag 19 maart 2018

rubriek: ,

Twee jongens van zes jaar hebben geregeld ruzie met elkaar

Angelo en Thomas


Twee jongens van zes jaar hebben geregeld ruzie met elkaar, maar ze zoeken elkaar altijd weer op tijdens de pauze. Ik noem ze Angelo en Thomas. Angelo praat niet zo veel en is lekker actief. Hij is tijdens het buiten spelen veel aan het rennen en klimmen en voetballen. Thomas is meer een denker en kan heel goed uitleggen wat hij wil, met wie hij wil spelen en waarom.

Ruzie maken en druk gedrag


Het kwam regelmatig voor dat Thomas naar een van ons, de TSO medewerker, kwam met het verhaal over Angelo die hem pijn deed of Angelo die niet met hem wou spelen of die ruzie zocht, in ieder geval was er vaak een klacht over Angelo met zijn drukke gedrag. Ik zag ook wel dat hij wel eens iemand omver liep of duwde, tijdens het rennen. De andere TSO medewerkers kenden hem al langer en wisten ook niet meer hoe met hem om te gaan. Het drukke gedrag was op zijn minst gezegd nogal irritant. Zodra Angelo op het plein kwam, dan wisten de TSO medewerkers al dat het een drukke bedoeling zou gaan worden.

Positief benaderen


Ik dacht laat ik eens proberen om deze jongens positief te benaderen. Zodoende kreeg Angelo vaak te horen hoe goed hij kon rennen, voetballen, klimmen, en op momenten dat hij met een ander samenspeelde zei ik dat hij zo goed kon samenspelen, en dat ik daar wel blij van werd. Verder gaf ik zowel Angelo alsook Thomas af en toe een knipoog, een goedkeurend knikje of een schouderklopje.

Vriendschap


Aan het einde van de week zag ik de twee vrienden gezamenlijk naar buiten komen lopen. Angelo zei niets maar liep te glunderen en Thomas kwam naar me toe om iets kostbaars te laten zien. ‘kijk’, zei hij,’Dit heb ik gekregen van Angelo, heeft hij voor mij gemaakt, mooi hè?!’ Ik zag twee plankjes die met een paar spijkers aan elkaar vast zaten. Dat mooie cadeau ging in de kast, bij de tas van Thomas, om later mee naar huis te nemen, en de twee vrienden hebben heerlijk samen lopen klimmen, rennen en voetballen die middag.