dinsdag 30 januari 2018

rubriek: , ,

Wat doe je als het kind een vuiltje in zijn oog heeft?

Hoe dit kan gebeuren? De kinderen spelen met zand of krijgen soms een vliegje in hun oog. Dat is pijnlijk, de ogen gaan soms tranen of voelen branderig aan. Omdat het kind niet zoveel ziet kan het ook angstig of in paniek raken.

Wat ga je doen?


Het is belangrijk om te voorkomen dat het kind zin zijn ogen gaat wrijven. Door de tranen kan het vliegje eruit gespoeld worden. Soms helpt knipperen ook. Als dit niet zo is, laat het kind dan zitten. Ga achter het kind staan, laat het hoofd achterover kantelen en probeer dan voorzichtig de oogleden open te spreiden. Je kunt dit met je duim en wijsvinger doen. Spoel dan voorzichtig met water uit een glas het zand eruit, of veeg het vliegje of vuiltje (alleen als het op het oogwit zit) er met een punt van een zakdoek naar de dichtstbijzijnde ooghoek uit.

Wanneer ga je naar de huis- of oogarts?


  • Als je het vuiltje er niet uit kan halen
  • Als het vuiltje op het gekleurde deel van het oog zit
  • Als het een ander letsel is, bijvoorbeeld een stomp op het oog, bloed in het oog.

Trainen en teambuilden


Vorige week heb ik nog een groepje tso-medewerkers een training EHBO aan kinderen gegeven. Misschien ook een goed idee om dit met jullie groep begeleiders te doen. Het is leerzaam, maar vooral ook leuk om als teambuilding met elkaar te doen!

Succes!