vrijdag 16 februari 2018

rubriek: ,

Hallo Allemaal ...

Vanaf de allereerste uitzending ben ik fan van De luizenmoeder. De serie over ouders en leerkrachten op NPO 3 die zó succesvol is dat de vierde aflevering zelfs 4,7 miljoen kijkers trok. Ik lig steeds onder de tafel van het lachen omdat de situaties op die school zo herkenbaar zijn en heerlijk overdreven worden neergezet.

Juf Ank


‘Ik moet steeds aan jou denken als ik juf Ank zie,’ zei een vriendin tegen mij. Moest ik dat als een compliment opvatten? Ik besloot maar van wel. Ik denk dat ik vooral op haar lijk als ik frons met mijn dikke wenkbrauwen en wellicht dat mijn gezicht boekdelen spreekt. Sinds ik me bewust werd van mijn soms wat chagrijnige uitkijk daardoor, lach ik bewust meer voor een groep om vrolijker over te komen. Kijk eens naar dit fragment wat je opvalt aan het gedrag van juf Ank.

Duidelijke taal


Wat heb je gezien? Ik denk dat je met mij concludeert dat geen kind of ouder haar durft tegen te spreken als zij iets zegt. Ze staat stevig en ondersteunt in blik en met gebaar haar boodschap. Hier komt je niet weg zonder eerst sorry te hebben gezegd!

Lichaamstaal


We weten inmiddels door onderzoek dat wanneer je een emotie over wilt brengen, die boodschap vooral bepaald wordt door je lichaamstaal. Denk aan boosheid, blijdschap, verdriet, angst. Je gezichtsuitdrukking, je houding en de toon van je stem bepalen voornamelijk hoe de emotie in je boodschap overkomt, of die als echt wordt ervaren.

Invloed van lichaamstaal op jezelf


Het omgekeerde effect is ook bekend dat de houding die jij hebt van invloed is op je zelfbeeld en gedrag. Met andere woorden: als je rechtop loopt en bewust vriendelijk rondkijkt heeft dat invloed op hoe jij je voelt en gedraagt. Voel je je wat onzeker voor een groep kinderen? Experimenteer eens met je houding en kijk wat dat doet met hoe jij je voelt.

Vriendelijk duidelijk zijn


Hoe duidelijk zijn wij en durven wij te zijn naar kinderen op de overblijf? Als je alleen duidelijk bent, vinden kinderen je streng. Alleen vriendelijk zijn is vaak niet genoeg. De uitdaging is om vriendelijk zo duidelijk te zijn dat kinderen weten én voelen; dit is menens, hier ga ik naar luisteren.