maandag 12 februari 2018

rubriek: ,

Een winters spelidee

Benodigdheden

  • IJsblokjes
  • Materialen om ijs in water te veranderen
  • Materialen om een schans te bouwen

Variatie in spelaanbod


Vaak is er binnen de TSO voldoende spelmateriaal aanwezig voor de kinderen. Toch kun je soms ook horen: “Nee, daar heb ik geen zin in”. Een spelvariatie die een toevoeging geeft aan bestaand spelmateriaal, geeft nieuwe spelinzichten en uitdagingen!

IJs


Spelen met ijs is ervaren en beleven. Het is koud en glibberig. Wat kun je ermee? Door samen met de kinderen plastic vormen met water te vullen en te laten bevriezen, ontdek je samen hoe ijs ontstaat. Wanneer het ’s nachts buiten vriest, kun je de bekers ed. prima een nacht buiten neerzetten. Is dit niet het geval, dan is de diepvries een goed alternatief.

En nu?


Vraag eerst de kinderen wat ze met de ijsvormen kunnen. Aangezien ijs in een warme omgeving vanzelf smelt, is het praktisch om hier rekening mee te houden op welke plek je de kinderen laat spelen. IJs kun je prima combineren met diverse spelmaterialen als Lego, Playmobil en plastic speeldieren.

En toen werd het water…


Hoe kun je ijs laten smelten? Er zijn tal van mogelijkheden. Laat kinderen zelf ontdekken, laat ze ervaren hoe het kan of maak er een spel van: “Wie kan het snelst ijs in water veranderen?”.
Tip: Een kwastje met een beetje zout, een watersproeier of een handenwarmer.

Een ijs-schans?


Regelmatig heb ik verteld over het succes van knikkerbanen bouwen. Natuurlijk kun je ook een schans bouwen van ijs. Gecombineerd met materialen als zand en klei maak je de mooiste vormen. Weet jij een slee te bouwen die van de ijs-schans af kan roetsjen? Lees mijn artikel over knikkerbanen nog eens door voor extra spelideeën. Met een beetje creativiteit zijn deze makkelijk aan te passen aan het spelen met ijs.

Veel speelplezier!