Wist je dat jouw communicatie dan meestal niet duidelijk is voor kinderen? Roep je bijvoorbeeld: ‘Hé, houd daar eens mee op!’ dan heb je grote kans dat het niet het effect heeft dat je zou willen. Kinderen die in een groepje spelen voelen zich niet snel aangesproken. Ze zijn druk in hun spel of activiteit en horen je vaak niet. Daarnaast is het ook de vraag wie er moet ophouden. Waarmee moet worden gestopt? Soms zie je kinderen even opkijken om vervolgens weer door te gaan met datgene wat ze aan het doen waren. Dit kan bij jou frustratie oproepen. Je loopt misschien lichtelijk geërgerd naar het groepje kinderen toe. Je spreekt hen op boze of wat hardere toon aan. De kinderen snappen niet waarom jij er bij bent gekomen. Soms vragen zij zich af waarom je ineens zo boos doet. Ze vinden jou onaardig. Het kan ook zijn dat de kinderen weten dat ze iets doen wat niet mag. Als ze je gehoord hebben rennen ze weg en gaan verderop weer door.
Van dichtbij aanspreken
Van dichtbij op rustige, duidelijke toon komt jouw communicatie beter over. Het is een respectvollere manier van reageren. Je bespaart er energie en tijd mee. Als je mij al wat langer kent weet je dat ik een groot voorstander ben van het sparen van energie in communicatie met kinderen. Extra voordeel: door kinderen van dichtbij aan te spreken geef je ook nog eens het goede voorbeeld.
Zo heb je het grootste effect:
- Loop naar een kind of groepje kinderen toe
- Noem de naam van het kind of spreek het groepje aan met: ‘jongens…’/‘meisjes…’
- Wacht met verder praten tot je (oog)contact hebt.
- Vertel wat je zag of hoorde
- Noem het gedrag dat je wel wilt zien
- Bedenk indien nodig samen een oplossing voor de situatie.
De meeste kinderen doen nu wat je zegt. Op deze manier zullen ze niet bij je vandaan rennen of in de verdediging schieten.
Een voorbeeld
‘Alize en Pepijn, ik zie jullie kastanjes gooien in de richting van de auto’s. Naar auto’s gooien mag niet want dat kan flinke schade geven en veel geld kosten. Laten we even bedenken hoe jullie op een veilige manier hier op het plein met de kastanjes kunnen spelen.’
Wist je dat…
Jongens in de bovenbouw er extra gevoelig voor zijn als je hen met harde stem of schreeuwend aanspreekt in bijzijn van hun vrienden? Ze moeten zich dan groot houden voor de groep. Die heeft namelijk ook gehoord wat jij riep. De kans dat de jongen snel naar je luistert is klein. Van dichtbij, een op een, heb je een veel grotere kans dat er naar jou wordt geluisterd.