woensdag 3 januari 2018

rubriek: , ,

Binnen of buiten?

Januari is vaak een gekke maand. Na de donkere decembermaand heb ik alweer zin in de lente maar we zitten nog dik in de winter. En de winter geeft nu eenmaal zeer gevarieerd weer. Van zon naar regen, naar sneeuw, naar windstoten met code oranje. En tja, wat doe je dan met de overblijf? Blijf je binnen met z’n allen of ga je toch naar buiten?

Het team


Toen het begin december ineens flink ging sneeuwen, had ik zo’n situatie aan de hand. Vanuit het overblijfteam kwam de vraag of we naar buiten gingen of binnen bleven. De coördinator ging het gesprek aan en al snel waren er heel veel argumenten: het is te koud, straks zitten ze met natte kleren in de klas, het wordt een rommeltje, de kinderen zijn moe etc. Al snel bleek voor mij dat de overblijfkrachten zélf eigenlijk niet naar buiten wilden. Zij vonden het te koud en te nat.

Voordelen van buitenspelen


Buitenspelen is belangrijk voor kinderen. Een Nederlandse studie toont aan dat ruim 80% van de kinderen vrolijk en blij wordt van vrij buitenspelen met andere kinderen. Volgens dezelfde studie werd aangetoond dat kinderen die actief buiten spelen meer kans hebben om gezond en evenwichtig op te groeien, ze hebben minder kans op overgewicht en herstellen sneller bij ziekte. Tenslotte heeft buiten spelen ook een positief effect op concentratievermogen en leerprestaties.

Goede kleding


Naar buiten dus met z’n allen, die break tussen de middag is voor kinderen erg belangrijk en zorgt ervoor dat ze het tweede deel van de dag fit en vrolijk in de klas zitten.
Als tso-medewerker betekent dit dat je soms een uur buiten op het plein staat. Als je dan weinig beweegt, kan dat best fris zijn. Belangrijk dus om te zorgen voor een goede jas en paar schoenen die je voeten warm en droog houden. Het allerbeste werkt het natuurlijk om niet stil te staan, maar lekker mee te bewegen met de kinderen.

Ter inspiratie


Wil je lekker bewegen met de kinderen? Kijk dan eens op The Daily Mile. Een project voor kinderen op de basisschool om elke dag in 15 minuten een afstand af te leggen. Je mag rennen, lopen, huppelen etc. als je maar beweegt. Het idee is eigenlijk dat de docent het gebruikt als onderbreking van de lesdag, maar waarom zou het niet een super leuke invulling voor de TSO kunnen zijn?

Te koud


Terug naar die dag voor kerstvakantie: het team vond het te koud. We gingen toch naar buiten en de kinderen waren heel blij. Na afloop was iedereen tevreden dat we toch naar buiten gegaan waren. We spraken nog even na over het belang van warme kleding als je werkt bij de TSO.
Grappig detail was dat ik juist die dag aanwezig was om iedereen een kerstcadeautje overhandigen: een paar lekker warme handschoenen!

Een fijne winter!