dinsdag 5 december 2017

rubriek: , ,

Overblijven en het belang van spelen

In het katern ‘Vrouw’ van de Telegraaf werd eind november (2017) deze vraag gesteld: Overblijven deden kinderen vroeger alleen als ze ver van school woonden. Voor de anderen was tussen de middag heen en weer racen voor een glas melk en een boterham met kaas de dagelijkse realiteit. Nog altijd hanteren veel scholen zo’n rooster. Maar is een continurooster niet veel handiger nu moeders ook vaak een baan hebben?

Minder speeltijd

In welke tijd leeft de Telegraaf? Ik kon het niet nalaten te reageren door te stellen dat elke school overblijven aanbiedt (immers wettelijk verplicht) en dat deze vaak prima functioneert: kinderen kunnen rustig eten en spelen en de leerkrachten hebben een goede pauze waarin ze zich kunnen opladen voor de middag. Het werven van overblijfmewerkers kan wel voor problemen zorgen, waardoor scholen zich soms gedwongen zien voor een ander rooster te kiezen. Kiezen voor een ander rooster houdt vaak minder speeltijd in. Iets wat ouders en school zich niet altijd goed realiseren.

Spelen en leerresultaten


Een ander opmerkelijk bericht op Facebook vorige week dat hierbij aansluit: Een school in Texas experimenteert met het verdrievoudigen van de speeltijd. Dit is onderdeel van een proef van drie jaar op verschillende scholen in Amerika. In navolging van scholen in Finland, waar veel meer speeltijd is, hebben de scholen nu vier keer dag een kwartier pauze, buiten de lunchtijd om! De docenten zijn verbaasd over het resultaat. ‘De kinderen zijn minder ongedurig en afgeleid, meer bij het leren betrokken en ze maken meer oogcontact.’ Zelfs gedragsdiagnoses zoals ADHD, woede en agressie nemen beduidend af door meer speeltijd.

Ongestructureerd spelen


Het geheim zit hem vooral in het ongestructureerd spelen wat inhoudt dat kinderen zelf mogen bepalen hoe en waarmee ze spelen. ‘Soms moeten ze binnen spelen door slecht weer, maar buitenspelen heeft de voorkeur,’ aldus Debbie Rhea van de Texaans Universiteit die hier onderzoek naar doet. ‘De frisse lucht, het natuurlijke licht en de levendige kleuren zijn erg belangrijk voor het functioneren van ons brein.’ Sommige docenten waren verbaasd over het feit dat ze zelfs voorliepen op hun leerschema’s ondanks de toegenomen speeltijd.

Goede overblijf


En dat laatste is juist wat kinderen tijdens de overblijf doen: na het eten, ongedwongen spelen met elkaar. Spelen ontwikkelt de creativiteit en de sociale vaardigheid. Voldoende argumenten om met elkaar te werken aan en het behouden van een goede overblijf!

Hoe?


Een paar tips:
  • Biedt de overblijfmedewerkers jaarlijks een scholing aan
  • Stimuleer ouders overblijfmedewerker te worden, geef de voordelen hiervan aan (je leert de school goed kennen en de kinderen, je ziet hoe jouw kind functioneert in een groep, je leert er veel van zoals omgaan met een groep kinderen, spelen met kinderen, je voelt je meer betrokken bij school).
  • Zorg voor regelmatig overleg tussen school en overblijfmedewerkers
  • Faciliteer de overblijf met voldoende buitenspeelgoed
  • Vier de nationale overblijfdag op de eerste donderdag in juni!