maandag 27 november 2017

rubriek: ,

WAUW! Die rolt snel!

Het rollen van een rond voorwerp blijft een interessant verschijnsel voor jong en oud. Het bouwen van een baan, waardoor een knikker of bal zelf zullen rollen is een eenvoudig spelidee. Het is op veel verschillende manieren uit te voeren, met minimale of veel uitdaging. Een ideaal spel voor tijdens de tussenschoolse opvang!

Benodigdheden


  • Knikkers of Ballen
  • Alles waar een bal of knikker overheen van rollen

De opdracht


Geef de kinderen een knikker of bal. Begin met het samen ontdekken. Hoe rolt deze? Wanneer hard en wanneer zacht? Gaat het harden wanneer deze naar beneden rolt over een voorwerp? Hoe hard rolt een knikker in het zand? En in het water? Ontdek veel mogelijkheden waardoor de betrokkenheid tot de knikker / bal toeneemt.

Bouw een baan


Kun jij een knikkerbaan bouwen? Geef kinderen de mogelijkheid zelf materialen te pakken die ze willen gebruiken. Het mag ook met een knikkerbaanbouwpakket zijn. Het doel van deze opdracht is het ervaren van het rollen van beneden naar boven. Als medewerker stimuleer je het ontdekken van de materialen, niet het eindresultaat van de baan. Een knikkerbaan is een baan wanneer het uit minimaal 2 delen bestaat (wel een minibaan, maar dat mag :-). Er zijn kinderen die het effect van de knikkerbaan snel door hebben, anderen vinden het lastiger. Het ontdekken en ervaren geeft veel plezier en spelervaring. Het gaat dus bij deze opdracht niet enkel om de hoogte of lengte van de baan.

Een uitdaging


Wanneer kinderen het effect van de knikkerbaan goed aanvoelen, kun je ze ook een uitdaging geven. Leg het beginpunt en het eind punt vast. De kinderen maken tussen deze punten de baan, ze kunnen zelf ontdekken welke materialen ze nodig hebben en hoe hoog de baan moet worden om de knikkers te laten rollen.

Veel speelplezier!