zondag 29 oktober 2017

rubriek: ,

Jas aan of jas uit?

Het is herfst! Tijdens de overblijf zie ik regelmatig weer de discussie over jas aan of jas uit tijdens het buiten spelen. Kinderen vinden het vaak niet nodig. Als je een half uur lang kei hard gaat spelen, voetballen, duikelen etc. dan zit zo’n jas tenslotte ook alleen maar in de weg en is veel te warm.

Anders word je ziek


Het argument wat ik van de overblijfkrachten krijg is: ‘zonder jas wordt je ziek’. Maar is dat ook zo? Wordt je ziek als je naar buiten gaat zonder jas? Nee, dat is dat niet zo. Om ziek te worden is een virus nodig. Wel kan je koud krijgen als je geen jas draagt. En als jet het koud hebt, moet je lijf harder werken en heeft minder ‘tijd’ om op te treden tegen ongewenste ziektekiemen die je lijf proberen binnen te dringen.

Minder kans


Met je jas aan loop je dus minder kans om ziek te worden. Het is natuurlijk geen garantie. In deze tijd van het jaar wapen je je het beste tegen ziektekiemen door gevarieerd en gezond te eten. Voldoende fruit en groenten eten is daarin een mooie basis. Het voedingscentrum adviseert voor volwassen om twee stuks fruit te eten per dag en minimaal 250 gram groenten. Voor een kind van 10 is dat 2 stuks fruit en minimaal 150 gram groenten.

Hulksmoothies


Meer groenten en fruit dus. Voor kinderen blijft dat vaak lastig. Ik maak voor mijn dochters tegenwoordig weer smoothies die ze dan meenemen voor de pauze op school.
Favoriet is de Hulksmoothie, die knalgroen is. Door de combinatie van 2/3 fruit en 1/3 groenten, in dit geval een combinatie van banaan, sinaasappelsap en spinazie, wordt de smoothie super groen maar proef je de spinazie eigenlijk niet. Zonder dat ze het door hebben drinken ze zo al een deel van hun portie groenten van die dag.

Vitamine shot


Smoothies maken in de klas kan prima. Het kan het een leuke activiteit zijn tijdens de overblijf, bijvoorbeeld als het slecht weer is. Met een goede voorbereiding, voldoende fruit en groenten en voldoende blenders, geef je je hele klas een vitamine shot!

En die jas?


Kijk ook goed naar de kinderen. Wat zijn ze aan doen? Wordt er hard gevoetbald of zitten ze stil te krijten op het plein? Zorgen dat ze warm blijven is belangrijker dan een jas. Maak daarom heldere afspraken, overleg met de school en zorg voor een eenduidig beleid. Dat houdt het overzichtelijk voor de kinderen en eenvoudig voor de overblijfkrachten.

Een fijne herfst!