dinsdag 24 oktober 2017

rubriek: ,

Een spelverhaal vol fantasie

Benodigdheden


  • Groot tekenvel
  • Zwarte stift
  • Muur waar het tekenvel op bevestigd kan worden
  • Stoelen, krukken of banken als zitplekken
  • Eventueel gekleurde stiften

Introductie


Met een grote groep een speelwereld creëren lijkt misschien lastig, maar is vrij eenvoudig. Je vertelt bij de introductie dat we samen een speelwereld gaan tekenen. Wat er in de speelwereld gebeurt en hoe deze eruit ziet, is nog niet bepaald. De invulling geven de kinderen samen!

Het begin…


Er was eens … [Naam van een kind in de groep], wat was er eens? Het kind kan zelf een antwoord bedenken op de vraag. Jij tekent het figuur of voorwerp op het tekenblad. Wanneer je klaar bent geef je de beurt aan een ander kind. Je tekent ook dit figuur of voorwerp erbij. Waarschijnlijk worden de kinderen al enthousiast en beginnen ze meerdere ideeën door elkaar heen te roepen.

Leiden zonder invulling te geven


Jij bent diegene die het spel leidt. Alle keuzes die jij maakt, hebben invloed op de speelwereld die ontstaat. Hoe groot is het eerste figuur? Waar heb je hem getekend? In 2d of 3d? Realistisch of als cartoon? Alle keuzes hebben invloed op de tekening. Vraag de kinderen hun idee te verduidelijken wanneer jij niet exact weet wat ze bedoelen.

Dat is mijn idee!


De kinderen zullen ook onderling gaan afstemmen of commentaar hebben op ideeën van de ander. Het is belangrijk dit zoveel mogelijk terug te halen naar de opdracht. We maken samen de speelwereld, iedereen doet mee.

Variaties


Wanneer de kinderen wat ouder zijn, kun je deze opdracht ook alleen laten doen. Teken om de beurten een item op het blad (als A3 op tafel). Wacht op elkaar en geef de stift door als je klaar bent. Ook het inkleuren van de speelwereld kan een extra spelelement zijn. Houd er wel rekening mee dat dit voor kinderen ook moeilijk kan zijn. Wanneer de een iets bedacht heeft voor op het blad en de ander kleurt het in (anders dan bedoeld) kan dit frustrerend zijn.

Spelen maar


Als de speelwereld klaar is, kun je deze ook gaan omzetten in een echte speelwereld. Misschien levensgroot en anders wellicht in miniatuur.

Succes! En veel speelplezier!