dinsdag 5 september 2017

rubriek: , ,

Spelen is gezond

Wat is gezond?


Volgens Wikipedia is gezondheid een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Leuk, aardig. Maar wat kan ik er mee met de titel 'Spelen is gezond'? Weetje, volgens mij is de titel 'Spelen is gezond' eentje die iedereen zal beamen dat dit in het algemeen inderdaad zo is.

Door spelen minder vaak ziek


Soms kan spelen gevaarlijke situaties opleveren, is het dan nog wel gezond? Je hebt een kneuzing, scheurt of breekt iets, je heb een hersenschudding en wat je al niet meer kunt bedenken. Voor je lichaam is het dan niet zo gezond maar je hebt er wellicht iets van geleerd. Dat je het de volgende keer anders moet doen of niet moet doen. Goed er kan altijd iets gebeuren met spelen, meestal loopt het goed en het is bewezen dat kinderen die veel spelen minder snel ziek zijn en sneller genezen.

Als iedereen schrijft dat buitenspelen, in het groen spelen en veel bewegen goed en gezond zijn, dan neem ik ook maar aan dat het zo is. Ik ben geen wetenschapper maar iedereen kan zelf ontdekken dat het inderdaad zo is.

Elke dag spelen


Terug naar Wikipedia en de uitleg van gezondheid daar staat het woord 'volledig': een mooi streven maar niet altijd voor iedereen haalbaar. Laten wij er wel naar streven door spelen te zien zoiets als eten en drinken of te wel probeer het iedere dag te doen. Dat hoeft niet altijd even fanatiek maar doe het met beleid. Voor de tso-medewerker is mijn tip: zorg dat er altijd de mogelijkheid is voor een speelmoment. Maak een weekplanning, noem de dag en zet daarachter een buiten-bewegingspel en een binnen-bewegingsspel voor iedere leeftijdsgroep.

Naar buiten!


Buitenspelen is gezonder dan binnenspelen dus als het kan naar buiten. Als de kinderen zelf een spel gaan spelen is dat natuurlijk ook prima. Over buitenspelen is al veel geschreven dus dat ga ik nu hier niet overdoen. Over spelen voor jongens en spelen voor meisjes ga ik ook niet schrijven. Het samen spelen van jongens en meisjes en het met elkaar rekening houden is ook belangrijk. Varieer dus ook met spelen met andere leeftijden en met kinderen met lichamelijk of geestelijk beperkingen die minder gezond zijn. Mijn motto is iedereen moet je proberen mee te laten spelen, vooral samen. Iedereen heeft recht op spel.

Betere leerprestaties


Iedereen weet dat spelen je fantasie prikkelt en goed is om je concentratievermogen te verbeteren en daardoor tot betere leerprestaties zal leiden, waardoor je weer blijer bent en dat weer goed is voor je welzijn. Spelen is een middel om gezond te zijn of je gezondheid te verbeteren. Na ademhalen, eten en drinken misschien wel het belangrijkste in ons leven.

Maak er een spelletje van


Ga met de kinderen in de kring staan en laat de kinderen zelf benoemen waarom spelen gezond is. Begin met het kind links van je als deze een goed antwoord geeft mag deze blijven staan, weet het kind geen goed antwoord meer of herhaalt zo ongeveer wat een ander kind heeft vertelt dan draait dat kind een keer rond met zijn lichaam en gaat dat kind op de grond zitten. Het kind dat het langst overblijft heeft gewonnen. Zo maak je 'Spelen is gezond' op een leuke manier bespreekbaar. Veel spelzier!