zaterdag 16 september 2017

rubriek: ,

Kindergebit en suiker

Suikerklontjes in pakjes drinken
Recent las ik een artikel over de invloed van suiker op kindergebitten. Lijkt zo logisch maar in het artikel is aangetoond dat niet de genen bepalen of er in een kindergebit gaatjes ontstaan. In het onderzoek is aangetoond dat het vooral de inname van suiker die hierbij een essentiële rol speelt.

Suikergebruik


De onderzoekers vergeleken in deze studie gebitten van 280 twee-eiige en 205 eeneiige tweelingen tussen de 5 en 11 jaar oud. De kinderen in het onderzoek die veel suiker aten, hadden veel bacteriën in hun mond die tandbederf veroorzaken. Terwijl kinderen die weinig suiker aten, weinig tot geen tandbederf veroorzakende bacteriën in de mond hadden. Wie veel suiker eet, kweekt vanzelf de slechte bacteriën.

Poetsen


Het onderzoek toont aan dat het type bacteriën in een mond wel genetisch bepaald is, maar dat het weinig invloed heeft op gaatjesvorming. De invloed van poetsen op het gebit, is in dit onderzoek niet meegenomen.

Handig hulpmiddel


Kinderen drinken over het algemeen zoete dranken zoals aanmaaklimonade, diksap, sap en frisdrank. En hierin zit nog steeds veel suiker. Het Voedingsentrum brengt in de Poster Suiker in pakjes drinken heel inzichtelijk in beeld hoeveel suikerklontjes in een pakje drinken zit. Een handig hulpmiddel om met de kinderen in gesprek te gaan. Om zo een bijdrage te leveren aan een gezondere leefstijl en een gezond gebit van kinderen.

Tip 1 – Pimp het water


  • Serveer water in een kan met muntblaadjes of komkommer. Je kunt ook een glas water versieren met een schijfje sinaasappel of citroen.Maar omdat de zuren uit fruit niet goed zijn voor het gebit van kinderen, kun je water met fruit erin beter niet al te vaak geven. Een paar stukjes fruit is genoeg.
  • Doe er een leuk rietje of fleurig parasolletje in.

Tip 2 – Drink thee


Geef steeds groene of zwarte thee met andere smaken. En experimenteer eens met speciale soorten thee. Koop de theekruiden los in een speciaalzaak en meng er op los! Maar ook de ‘gewone’ zakjes thee zijn eenvoudig bijzonder te maken. Wat denk je van sinaasappelthee met een kaneelstaafje en een schijfje citroen of groene thee met verse munt?