dinsdag 5 september 2017

rubriek: ,

Goed voorbeeldgedrag doet volgen

Naast voeding is een gezonde overblijfvoorziening afhankelijk van aandacht voor bewegen, gewicht, veiligheid én goed voorbeeld gedrag. Goed voorbeeldgedrag heeft invloed op het gedrag van kinderen én collega’s.

Aandacht is een basisbehoefte


Kinderen die om (negatieve) aandacht vragen, hebben blijkbaar behoefte aan deze aandacht. De beste keuze is om dit soort gedrag een tijdje extra aandacht te geven. Kies er dan voor om op een gezonde, positieve manier contact te zoeken, de kans is groot dat het negatieve gedrag dan vermindert. Kies je ervoor om het negatieve gedrag af te keuren, dan zal het kind alleen nog maar meer behoefte krijgen aan positieve aandacht. Een kind voelt zich gehoord en gezien als je echt met aandacht luistert.

Gesponsord fruit


Onlangs keek ik mee op een school tijdens het overblijven. Tijdens het eten was de overblijfkracht in gesprek met de kinderen over de aardbeien die zij ondertussen aan het schoonmaken was. De plaatselijke supermarkt sponsort al een aantal jaar een maandelijkse portie fruit voor deze schoolkinderen. In een heel ontspannen sfeer werd gesproken over het nut van het gesponsorde fruit. Met de kinderen werd gesproken over gezondheid, de lekkere smaak van het zoete fruit en de kans voor iedereen om van fruit te kunnen genieten. In deze positieve sfeer was aandacht voor gezond eten en gezonde aandacht voor elkaars mening.

Gezond eten


Gelukkig lunchen veel kinderen aan groepstafels, gezellig met hun vrienden en vriendinnen. De overblijfkracht geeft het goede voorbeeld door zelf ook aan tafel te zitten en een broodje te eten. Even de tijd voor eten en drinken en een gezellig gesprekje. Gezond overblijven betekent dus ook bewust een ontspannen eet- en drinkmoment creëren.

Sport-TSO


Een paar jaar geleden kwam ik op een grote school observeren, waar tijdens het overblijven de meeste begeleiders een spel begeleidden. Denk aan spellen als touwtje springen, hockeyen en voetbal. Deze overblijfkrachten gaven het goede voorbeeld door echt mee te doen en de kinderen actief te begeleiden. Doordat praktisch alle kinderen vooraf een keuze hadden gemaakt voor een activiteit en daarnaast enkele overblijfkrachten extra aanwezig waren die de hele speelplaats observeerden, konden de spelbegeleiders echt aandacht geven aan het spel. De boodschap was (en is): bewegen is leuk en gezellig!

Kopieergedrag


Kinderen doen volwassenen na. Welk gedrag wil je graag zien? Welke woorden wil je graag horen? Laat zien hoe je fijn kunt overblijven door voor te doen hoe het goed is. Gun de kinderen en elkaar een compliment. Blijvende aandacht voor een gezonde TSO realiseer je ook door ná het overblijven ervaringen te delen en acties te plannen voor vooruitgang. Succes op de gezonde TSO!