zondag 10 september 2017

rubriek: , ,

Film je overblijf en krijg meteen feedback!

Je overblijf draait best wel goed; een leuk team van overblijfmedewerkers, een goede structuur en de sfeer is over het algemeen prima. Toch wringt het hier en daar maar je krijgt als coördinator de vinger er niet goed achter. Of er is echt iets aan de hand; kinderen lijken ontevreden, de samenwerking met het personeel kan beter, ouders komen bij jou met klachten. Hoe krijgen we het roer om?

Een frisse blik


Er is weleens iemand van het personeel wezen kijken maar dat heeft wel een beetje geholpen maar om nou weer te vragen…Iemand van buiten die met een ervaren, frisse blik naar jullie overblijf kijkt kan in dit geval goed helpen.

Snel en goedkoop


Dat kan op verschillen manieren: een observatie met een feedbackgesprek van de overblijf of een met een filmopname die je samen nabespreekt. Werkt goed maar is ook wel kostbaar. Wat sneller en goedkoper kan is dat je zelf een opname maakt van de overblijf (met je telefoon, tablet of camera) en deze uploadt naar een veilige omgeving en samen nabespreekt; live, via skype, facetime of telefonisch.

NOTIVID


Dit kan nu met behulp van NOTIVID. Alleen jij en ik hebben een link (gekoppeld aan jouw mailadres) waarmee je het filmpje kunt plaatsen en bekijken. Wat hierbij heel handig is dat je het filmpje meteen van opmerkingen of vragen kunt voorzien. Op de foto zie je hoe dit werkt. Ik krijg een melding dat ik het filmpje heb ontvangen, bekijk het en lees jullie vragen en opmerkingen en plaats mijn opmerkingen erbij. Die kun jij ook weer lezen.Vervolgens hebben we contact en bespreken het.

Leren van elkaar


Het voordeel van filmbeelden is dat ze zoveel zeggen; je kijkt naar dezelfde situatie, zet het beeld stil en je praat erover; iedereen beleeft het anders en je wisselt dit uit. Je denkt dat ga ik meer zo doen, of dat zou ik anders doen. Je leert van elkaar. De vragen die het oproept kun je ook gebruiken bij het aanvragen van een cursus, gericht op de leervragen.

Veiligheid


Ik werk volgens een protocol, dat wil zeggen dat beelden veilig zijn bij mij en ik er op een verantwoorde manier mee omga. Ik laat niets aan anderen zien zonder toestemming en na afloop van een traject worden de beelden verwijderd. Ook met NOTIVID gebeurt dit. Tenzij je zegt; maar hier kunnen mijn overblijfmedewerkers allemaal iets van leren. Ik wil dit bijvoorbeeld gebruiken bij een overleg. We bespreken dan samen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kunt doen. Uiteraard kun je mij ook vragen daarbij te zijn.