donderdag 31 augustus 2017

rubriek: , ,

Best even wennen

Alle scholen zijn weer gestart. Maandag, 4 september, gaat ook regio noord weer beginnen. In de regio waar ik woon en werk, waren we de eerste en gingen we 21 augustus al weer naar school, en dat was best even wennen. Niet alleen wennen voor de kinderen, vaders en moeders en docenten, maar ook voor de overblijfkrachten.

Regels en afspraken


Een nieuw schooljaar voelt voor mij altijd als een nieuw jaar. Ik krijg zin om plannen en goede voornemens te maken. Met de teams waar ik mee samenwerk hebben we dat ook gedaan; in de eerste schoolweek is er veel gepraat over alle regels en afspraken die er zijn. Klopte deze nog wel? waren ze voor iedereen duidelijk en haalbaar. Zijn er nieuwe afspraken die gemaakt moeten worden etc.

Plannen maken


Na de regels en afspraken kwamen we als vanzelf ook op nieuwe ideeën, mogelijkheden en wensen. Van nieuw speelgoed, tot een andere indeling van het buitenspelen, naar thema weken en voorleesdagen. Heel erg leuk om met elkaar te brainstormen en leuke plannen te maken voor dit nieuwe (school)jaar.

Gezonde lunch


Zo vonden veel overblijfkrachten dat de lunch op school best gezonder mag. Ze zien veel koekjes, snoepjes en soms zelfs zakken chips tijdens de lunch. Veel teams vonden ook dat ze daar als overblijf iets van mochten vinden. Samen bedachten we ideeën om aandacht te geven aan een gezonde overblijf:
  • thema weken: week van het water, week van het fruit, week van de groenten etc.
  • leuke filmpjes van bv Willem Wever, Jeugdjournaal, klokkenhuis opzoeken en afspelen in de klas
  • samenwerken met de school en gezamenlijk toewerken naar een gezonde school
  • groenten en fruit meenemen tijdens de overblijf en kinderen dit laten proeven
Ondertussen zijn op een aantal scholen de plannen gepresenteerd, werd er enthousiast gereageerd door de schoolleiding en gaan we dus aan de slag!

Op de agenda


Hoe zijn jullie gestart? Hebben jullie ook met elkaar gesproken over de regels en over mogelijkheden en wensen? Hebben jullie ideeën over een gezonde lunch en hoe je daar als overblijf een rol bij kan spelen? Zet ‘een gezonde lunch’ eens op de agenda bij een overleg en ga met elkaar in gesprek over de rol van de TSO bij een gezonde lunch en deel je ideeën en wensen met de school. Met elkaar maken we het verschil! Succes!