maandag 10 juli 2017

rubriek: ,

Komt er een hittegolf?

Het is zomer in Nederland! De vakanties zijn of gaan bijna beginnen, lekker op stap en misschien wel naar het strand. Komt er ook nog een hittegolf? Een hittegolf betekent voor de meeste mensen zon, zee, strand en genieten…Maar de hitte kan ook gevaarlijk zijn, denk aan oververhitting of uitdroging.

Wat gebeurt er in het lichaam?


Door dat de kinderen lekker spelen en zich inspannen gaat het lichaam ook meer warmte produceren. Een deel is nodig om de lichaamstemperatuur goed te houden. Door het bloed naar de huid te laten stromen en door te transpireren raken de kinderen hun warmte kwijt. De hoeveelheid vocht in de lucht bepaalt hoe makkelijk het zweet verdampt. Als het lichaam zijn warmte niet goed kwijt kan, raken de kinderen oververhit. Met het transpireren, verliezen ze ook zout. Als het kind meer warmte produceert dan hij af kan geven, gaat de lichaamstemperatuur stijgen en neemt het transpireren toe. Hierdoor wordt er ook meer vocht en zouten verloren.

Wat ga je zien aan het kind?


Het kind zal rood gaan zien en voelt ook erg warm aan. Soms wordt het misselijk en moet het braken. Het heeft dorst en plast weinig. Soms gaan ze ook sneller ademhalen. Ze kunnen gaan huilen en suf worden. Ook de lichaamstemperatuur kan hoger worden dan 38 graden Celsius.

Wat kunnen we doen?


Wat heel belangrijk is, is natuurlijk voorkomen dat de kinderen te warm worden of de huid verbrandt. Mocht het wel gebeuren dan kunnen we het volgende doen:

  • Doe overbodige kleding uit, maar smeer de kinderen goed in! Je kunt in de schaduw ook verbranden. Soms ook handig om een petje op te doen.
  • Koel het kind, bijvoorbeeld door een ventilator te gebruiken, of het kind te douchen of af te deppen met koud water. Je kunt ook koelen door koude en natte doeken in de lies, oksels en nek te leggen.
  • Laat het kind goed drinken, het liefst een sportdrank vanwege de zouten. Let op, geef de kinderen bij oververhitting mondjesmaat te drinken, bij te grote hoeveelheid kunnen ze gaan braken.
  • Geef ze een heerlijk waterijsje!
  • In een warme zomer is het extra lekker om vers fruit te eten. Maak bijvoorbeeld eens een vruchtensalade. Dat is gezond, vitaminerijk en het kind krijgt er ook nog eens een extra dosis vocht door binnen.
  • Vermijd veel inspanning tijdens het middaguur, laat ze dan een heerlijk slaapje doen in de schaduw
  • Bij zonnebrand kun je de huid koelen en insmeren met een waterige aftersun-gel. Prik de blaren niet door en blijf uit de zon, zodat de huid kan herstellen. Bij veel blaren of ziekteverschijnselen zoals koude rillingen, koorts, misselijk, braken en misschien hoofdpijn, neem dan contact op met de huisarts.
  • Mocht het kind suffer worden, dan geen eten en drinken meer geven
  • Koortsverlagende middelen helpen niet bij oververhitting!
  • Als het kind blijft braken, bij bewustzijnsverlies, hoge temperaturen, of twijfel bel 1-1-2

Download vooral de EHBO app


Download de EHBO app van het Rode Kruis, daar staat precies in wat te doen bij oververhitting, uitdroging en/ of een zonnesteek. En geniet lekker van het mooie weer, en een hele fijne vakantie!