vrijdag 23 juni 2017

rubriek: ,

Pleidooi voor schoollunch

Leren eten is elders gewoon een schoolvak, meldden de hoogleraren Onno van Schayck, Jaap Seidell en Maria Jansen recent in de NRC. Daarmee doen ze een oproep om serieus werk te maken van een gezonde schoollunch en een gezond-eten-beleid op scholen. In veel landen om ons heen is dat al tientallen jaren de praktijk. Waarom dan niet hier? Ook ik sluit me aan bij deze oproep en wil een pleidooi houden om leren eten serieus op te pakken binnen scholen om op die manier een actieve bijdrage te leveren aan gezond opgroeiende kinderen.

Succes verhaal


Een onderbouwing voor deze oproep is het succes van de De Gezonde Basisschool van de Toekomst in de Oostelijke Mijnstreek. Een analyse van de GGD leverede alarmerende cijfers op over obesitas en diabetes bij kinderen in deze regio. Deze gegevens hebber voor een samenwerking met de Universiteit Maastricht gezorgd: vier jaar monitoring van leefstijl, eetgewoontes en leerprestaties op acht basisscholen. Zo krijgen nu ruim 1.200 leerlingen op vier scholen extra tijd voor bewegen en dagelijks een gezonde lunch. Witbrood is vervangen en groente en/ of fruit bij de lunch geïntroduceerd.

Nieuwe smaken waarderen kost tijd


Belangrijk bij het oppakken van een schoollunch is weten dat het leren en waarderen van nieuwe smaken een kwestie is van vaak aanbieden en veel te varieren in het aanbod van producten. Het mooie voordeel van een schoolse lunchsetting is dat het gezamelijk nuttigen van de lunch stimuleert tot probleren. Zien eten doet eten.

Regeerakkoord


Het Limburgse project is na (ook weerstand in het begin) een jaar enthousiast opgepakt door ouders, leerlingen en de leerkrachten. Mooi om te zien dat het aantal inschrijvingen op deze scholen sterk toe nam. En het afgedwongen, gezonde schoolklimaat is nu een vanzelfsprekende norm. Wij vestigen de hoop op een nieuw regeerakkoord, dat werk maakt van een gezonde schoollunch voor alle basisschoolleerlingen. In veel landen om ons heen is dat al tientallen jaren de praktijk – waar wachten we op?

Lees verder bij NRC