vrijdag 2 juni 2017

rubriek: ,

De realiteit van vandaag

Accepteer jij de realiteit van vandaag? Misschien vind je dit een vreemde of moeilijke vraag. Ik bedoel er mee dat je echt accepteert hoe de situatie in jouw groep is. Als het allemaal naar wens verloopt is het aanvaarden van wat er is heel gemakkelijk. Als het wat lastiger wordt accepteren de meeste mensen dat niet. Je wilt het namelijk graag anders. Je wilt dat het prettiger verloopt. Een heel mooi streven!


Ben jij je bewust van jouw verwachtingen?


Iedere dag opnieuw verwacht je, vaak onbewust, van het slecht luisterende kind dat hij nu wel zal luisteren. Doet hij dit niet dan ben je geïrriteerd. Je hebt er gedachten bij. Je reageert boos. Ik hoor tijdens mijn trainingen gedachten/meningen als:

  • daar gaan we weer
  • de jeugd van tegenwoordig is vreselijk brutaal
  • kinderen leren geen respect meer voor volwassenen
  • kinderen zijn verwend
  • kind wordt niet goed opgevoed

Mijn vraag aan jou is of deze gedachten je verder helpen in het werk. Je bent je eigenlijk aan het verzetten tegen wat er is. Je voert vaak niet wetend een strijd met een of meerdere kinderen. Het verbetert de situatie niet terwijl dit wel jouw wens is.

Help kinderen naar jou te leren luisteren


Als het kind het hele schooljaar al moeite heeft met luisteren waarom zou hij dit vandaag dan wel ineens kunnen? Dit kind heeft nog (jouw) hulp nodig om stap voor stap te leren luisteren.

Wist je dat het helpt als je naar de TSO wandelt of fietst en tegen jezelf zegt: ‘Vandaag is kind X er en die luistert slecht naar mij.’ Als je het kind ziet denk je: ‘Ha, daar is mijn slecht luisterende klantje.’ Je laat je niet verbazen. Je bent voorbereid op wat er gaat komen. Bedenk een plannetje wat je gaat uitvoeren als het kind niet luistert. Zie het als een experiment. Probeer in kleine stapjes vooruit te komen.

Ervaar maar eens hoe het voelt als je op die manier naar het gedrag kijkt. Merk ook op wat er bij het kind gebeurd. Dikke kans dat hij aanvoelt dat jij ‘anders’ bent vandaag.

De realiteit van vandaag als vertrekpunt


  • Wat is de situatie vandaag?
  • Wat is de situatie waar we binnen de TSO naartoe werken?
  • Wat kan ik doen om de kinderen op een positieve manier te begeleiden zodat we een prettige contact met elkaar krijgen?
  • Wie kan ik vragen mij daar bij te helpen?

Veel succes in de TSO!