dinsdag 2 mei 2017

rubriek: ,

Spelen met of zonder spelmateriaal?

Regelmatig waait de discussie over spelmaterialen weer op. De vraag is vaak: “Hebben spelmaterialen een meerwaarde in het spel van kinderen? Of geeft het spel zonder aangeboden spelmaterialen meer kansen om de creativiteit te ontwikkelen?” De meningen blijven verdeeld. Er zijn pedagogen die pleiten voor een speelgoedvrij-aanbod en er zijn pedagogen die van mening zijn dat spelmateriaal veel kan betekenen voor het spel van kinderen.

En nu?


Spelmateriaal is altijd ondergeschikt aan het spel dat gespeeld word. Het ene kind speelt makkelijk een spel zonder concreet spelmateriaal en de ander gebruikt spelmateriaal om tot een spel te komen. In deze tijd is er veel aanbod, soms verzanden we in keuzes maken en komen niet tot spel. Regelmatig geen concreet spelaanbod en het spel laten ontstaan door de situatie, geeft stimulans voor de creativiteit, ruimdenkendheid en probleemoplossend vermogen.

En wat werkt voor de tussenschoolse opvang?


De natuur in gaan zonder spelmaterialen geeft veel kansen. Een boom is een huis, een tak een beek en de kastanjes op de grond muizen. Het prikkelt de fantasie bij veel kinderen. Hierin zal de een je nodig hebben als “verhalenverteller”, waarna het zelf het verhaal verder speelt een ander rent het bos in en zie je snel een eigen spel spelen.

Spelmaterialen die het spel van kinderen ondersteunen kunnen een goede aanvulling zijn op het spel. Kinderen die kunnen bedenken waarmee en wat ze willen spelen, maken duidelijk een spelkeuze en gebruiken het spelmateriaal als ondersteuner van het spel.

Een tip


Neem allemaal plaats in een kring, bij voorkeur zittend op de grond. Samen maken we een spelverhaal, iedereen mag een zin aanvullen. De begeleider begint met een zin als “Bij ons op het schoolplein was er eens...”. De kinderen mogen dit verder invullen. De ruimte kun je natuurlijk aanpassen naar je eigen idee. Het verhaal kunnen kinderen uitschrijven en wellicht een plek geven binnen de TSO. Wanneer het verhaal aansluit bij de belevingswereld van de kinderen, zou het zomaar eens kunnen dat het in de genoemde ruimte uitgespeeld gaat worden. En dan... met stimulans van het verhaal en zonder extra spelmateriaal.