vrijdag 19 mei 2017

rubriek: ,

Minder zieke kinderen en leerkrachten door gewassen handen

Zie jij net als ik regelmatig kleuters met flinke snottebellen op school rondlopen? Het ziet er vies uit, maar zoals ik ontdekte, bevordert het de gezondheid van klasgenootjes en leerkrachten ook niet. Het effect van kinderen die leren over hygiëne is misschien effectiever dan je zou denken. Door regelmatig handen te wassen, wordt de kans op griep en luchtweg- en darminfectie verkleind.

Handen wassen en afdrogen op school


Goed handen wassen is nog een kunstje. Er komt zeep aan te pas en voldoende water. Daarna hygiënisch afdrogen. Een hygiënische handdoek is een papieren handdoekje dat daarna direct weggegooid wordt. Een voorbeeld van onhygiënische handdoeken zijn stoffen doeken die (meerdere dagen) naast de wasbak hangen. Het effect is dat de bacteriën en virussen van de handen die niet helemaal schoon zijn worden uitgesmeerd aan de handdoek. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Hygiëne


Een school/tso-organisatie die ook hygiëne hoog in het vaandel heeft, gaat op zoek naar manieren waarop kinderen fris aan tafel gaan. Net als thuis voor het eten ‘plassen en handen wassen’. Kleuters in groepen hebben hierbij vaak begeleiding nodig. Maar, deze extra activiteit mag toch niet ten koste gaan van de beperkte tijd om rustig een broodje te eten, toch?

Samenwerking


Om voor het eten handen te laten wassen, is een goede samenwerking met de leerkrachten essentieel. Afhankelijk van het aantal wc’s en wastafels kunnen hier niet alle kleuters tegelijkertijd terecht. Een oplossing kan zijn om een paar minuten schooltijd te gebruiken voor hygiëne. De leerkracht zou in het lokaal kunnen blijven met de kinderen die thuis eten, terwijl de overblijfmedewerkers de kinderen in groepjes begeleiden bij het toilet- en wastafelbezoek. Zodra de leerkracht met de thuis-etende kinderen naar buiten gaat, is een tweede overblijfkracht in het lokaal aanwezig. Zo is er altijd iemand bij de kinderen die al klaar zijn om te gaan lunchen.

Zo deden wij dat 15 jaar geleden al


In een ver verleden, toen ik nog tso-coördinator was op de basisschool van mijn kinderen, hadden we de volgende oplossingen:

  • De overblijvende kleuters werden 5 minuten eerder uit de klas opgehaald en begeleid bij de toiletten door 1 overblijfmedewerker per toiletgroep.
  • De kinderen kregen na het plassen vanuit een zeeppompje een klein beetje zeep in de hand.
  • Toen al werd gebruikgemaakt van papieren handdoekjes.
  • De kinderen gingen daarna naar de overblijfruimte, waar overblijfmedewerkers klaar stonden om hen op te vangen.
  • Het was best wel druk en hectisch af en toe, maar toch gestructureerd omdat er altijd een begeleider bij was.

Richtlijnen voor hygiëne op de basisschool


In mei 2016 is het herziene rapport Hygiënerichtlijn voor basisscholen uitgebracht waarin duidelijke richtlijnen zijn opgesteld. In het rapport van het ministerie van VWS wordt ook het overblijven benoemd.

Succes op de schone school!