vrijdag 5 mei 2017

rubriek: ,

Columnist Hans Peeters, Social Worker en Spelspecialist

Ik ben Hans Peeters, een spelspecialist die spelenderwijs kleur geeft aan het welzijn van mensen en het bevorderen van een sociale samenleving.

Spelwijzers


In 2001 heb ik Spelwijzers opgericht en wil anderen de weg wijzen op het gebied van spel. Spel als middel vanuit de waarden: Respect, Samenwerking, Vriendschap en Plezier. Spelwijzers is een bedrijf met passie en spel workshops verzorgd op maat waarbij het sociale aspect en spelgedrag een belangrijke rol spelen. Sinds 2016 is ook mijn dochter actief in Spelwijzers en is het een VOF geworden. Wij zijn actief op scholen, in de opvang, in wijken, plaatselijke activiteiten zoals festivals, conferenties en overal waar men onze spelen wil spelen. Wij zijn uniek door onze wereldspelen, alternatieve groepspelen en onze spelzeilen. Kijk maar eens op de websites van Spelwijzers en Spelenopzeilen.

TSO en mijn spel achtergrond


Ik heb geen specifieke tso-werkervaring maar wel met kinderen die overblijven en spelen. Ik ben vele jaren actief geweest voor de jeugdorganisatie Jong Nederland. Wij organiseerden ook weekendkampen en zomerkampen waar de kinderen tussen de programma’s door ook opgevangen moesten worden. Waar de kinderen moesten eten en drinken maar ook ruimte was voor spel en vrij (eigen) spel. Toen het IOS er nog was heb ik daar ook spelworkshops voor gegeven op hun conferenties. Tevens doe ik met Spelwijzers heel veel spelworkshops voor de BSO en ken de doelgroep dus wel goed. Voor Jong Nederland was ik in de jaren tachtig mede-initiatiefnemer voor de Miniorenmap de spelmap voor 4-7 jarigen. Ik heb enorm veel ervaring met spelen met kinderen van allerlei leeftijden voor vele doelgroepen. Als Social Worker let ik ook veel op spelgedrag en spelplezier en aandacht voor de kinderen.

Waarde van spel voor kinderen op de TSO


Als Social Worker ben ik afgestudeerd op de waarde van spel voor het Sociaal Cultureel Werk. In mijn columns wil ik aandacht schenken aan de waarde van het spel voor de TSO en voor de kinderen op de TSO en hun ontwikkeling. Onderwerpen die hierbij aan de orde zullen komen zijn:

  • Kind en spel - Welk spel is geschikt voor de kinderen van de TSO?
  • Speelruimte - Wat is een goede speelruimte voor kinderen op de TSO?
  • Spelbegeleiding - Waar let je als TSO-medewerker op als je een spel begeleidt?
  • Spelgedrag - Hoe stimuleer je gewenst spelgedrag en wat doe je met ongewenst spelgedrag?
  • Spelmaterialen - Waar kun je als TSO-medewerker opletten bij gebruik van materialen voor een spel?
  • Spelideeën - Je krijgt van mij spelideeën waarvoor je geen nieuwe spelmaterialen hoeft te kopen en waar vind je nieuwe spelideeën.
  • Zelf spel ontwikkelen - Hoe ontwikkel je als TSO-medewerker zelf en met anderen nieuwe spelen?