zondag 30 april 2017

rubriek: ,

Eerst water de rest komt later

Natuurlijk hoort deze kreet bij de eerste hulp bij brandwonden, toch pas het ook perfect bij een gezond eten en drinken.

60% Water


Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water bestaat. Bij kinderen is dat nog meer. Om dat op peil te houden is het belangrijk voldoende te drinken. In frisdranken, limonade en yoghurtdrank zit veel suiker. In een beker limonade zitten bijvoorbeeld 4 suikerklontjes, in een beker vifit 5 en in een pakje wicky zitten ook 5 suikerklontjes. In water zit geen suiker

En vruchtensap?


Vruchtensappen lijken een gezond alternatief, maar ook hierin zit veel suiker. In een beker appelsap zitten bijvoorbeeld 5 suikerklontjes. Dit zijn fruitsuikers. Omdat een glas sap geen vezels meer bevat is een glas sap is niet te vergelijken met een stuk fruit. Drink jij of je kind graag sap? Meng het dan met water of water met bubbels.

Dus allemaal aan de light frisdranken?


Light frisdranken bevatten minder of geen suiker. Omdat je wel een zoete smaak ervaart, maar je lichaam geen suiker binnenkrijgt, raakt het in de war en gaat het om meer suiker vragen. Je krijgt dus meer trek in zoet.

Wat dan wel?


Drink water! Vind je water saai? Maak eens water met een smaakje. Doe bijvoorbeeld een stukje citroen en wat blaadjes munt in het water. Maar ook bijvoorbeeld grapefruit met rozemarijn geeft een bijzonder lekker smaak. Als je googled op ‘water met een smaakje’ geeft dat heel veel ideeën voor lekkere en bijzonder smaakcombinaties.

Tijdens de overblijf


De pakjes en bekers limonade zijn nog steeds erg gewoon tijdens de overblijf. Wil je hier verandering in brengen? Daag je kinderen dan uit voor een waterchallenge: kunnen jullie met de hele klas/hele school een week alleen maar water drinken op school? Dus geen pakjes of bekers met limonade, maar water! Vraag de school om mee te doen en maak er een feestweek van met een prijsuitreiking aan het einde. En het overblijfteam geeft natuurlijk het goede voorbeeld!

Week van het water


In Leiderdorp wordt voor het vierde jaar op rij de Week van het water georganiseerd. Het is een samenwerking tussen het CJG Leiderdorp en Fruit in de klas. Dit jaar doen diverse scholen, meerdere sportclubs, de scouting, twee kinderopvangorganisaties en de TSO op 10 scholen mee!
De Week van het Water is begonnen met 1 school die een verschil wilde maken….!